Mesajul Regelui Mihai I la un sfert de veac de la Căderea Comunismului

Regele Mihai I a transmis un mesaj celor 12 foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est, cu ocazia împlinirii a douăzeci şi cinci de ani de la căderea comunismului.  Comunismul s-a născut în România în același an cu mine, în 1921", a ținut să mai precizeze Suveranul României. 

"În anul 1927, la moartea Regelui Ferdinand I, bunicul meu, am fost proclamat Regele României. În cei optzeci și șapte de ani care au trecut, am fost martorul direct al apariției și prăbușirii fascismului și comunismului. Două sisteme criminale, care au lăsat în urmă peste o sută de milioane de victime și multe milioane de oameni schilodiți, sufletește și trupește.

Viața mea a fost o lungă și loială așteptare. Așteptare ca Europa să-și vină în fire, așteptare ca România să se reîntoarcă la ea însăși. Răbdarea poate fi, uneori, o armă împotriva destinului istoric. Așteptarea și credința. Iubirea și simțul datoriei.

Dar în lunga mea viață am cunoscut și momente binecuvântate. Dumnezeu a vrut să fiu în prima linie a revenirii țării mele în familia demnă a națiunilor libere, prin intrarea României, ca membru deplin, în Uniunea Europenă și în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

citește și: "COPILĂRIE REGALĂ", album cu fotografii de la Arhivele Naționale. Istoricul Filip-Lucian Iorga, interviu despre ce înseamnă copilăria regală

Familia mea și cu mine am muncit mult în ultimii douăzeci și cinci de ani de la Căderea Comunismului, pentru o Românie democratică, prosperă, liberă și demnă. Nu vom înceta să facem acest lucru până la sfârșitul zilelor noastre, convinși fiind că instituția Casei Regale este parte a identității noastre statale și naționale.

Comunismul s-a născut în România în același an cu mine, în 1921. Acum, după mai bine de nouă decenii, am fericita ocazie să mă adresez vouă, sărbătorindu-i căderea. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai R"

Dineu la Palatul Elisabeta în onoarea a 12 foști șefi de stat

Joi seara, Majestatea Sa Regele Mihai I va oferi un dineu oficial în onoarea unui număr de doisprezece foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est, cu ocazia împlinirii a douăzeci şi cinci de ani de la căderea comunismului. Dineul regal va avea loc în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, începând cu ora 21:15 şi va fi precedat de o ceremonie în Sala Regilor. Alături de Majestatea Sa, vor lua parte Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae.

Vor participa E.S. domnul Lech Walesa, preşedinte al Poloniei (1990 – 1995), E.S. domnul Emil Constantinescu, preşedinte al României (1996-2000), E.S. domnul Petăr Stoyanov, presedinte al Bulgariei (1997 – 2002), E.S. domnul Stanislav Shushkevich, preşedinte al Belarus (1991 – 1994), E.S. domnul Sali Berisha, preşedinte al Albaniei (1992 – 1997), E.S. domnul Petru Lucinschi, preşedinte al Republicii Moldova (1996 – 2001), E.S. domnul Rexhep Meidani, preşedinte al Albaniei (1997 – 2002), E.S. domnul Rudolf Schuster, preşedinte al Slovaciei (1999 – 2004), E.S. domnul Boris Tadic, preşedinte al Serbiei (2004 – 2012), E.S. domnul Viktor Iuşcenko, preşedinte al Ucrainei (2005-2010), E.S. domnul Leonid Kuchma, preşedinte al Ucrainei (1994-1999), E.S. domnul Valdis Zatlers, preşedinte al Letoniei (2007-2011), precum şi E.S. dl Hans-Gert Pöttering, preşedintele Parlamentului European (2007-2009).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel