"COPILĂRIE REGALĂ", album cu fotografii de la Arhivele Naționale. Istoricul Filip-Lucian Iorga, interviu despre ce înseamnă copilăria regală

“Copilărie regală” este un album deosebit dedicat copiilor regali ai României cu imagini de la Arhivele Naționale. Fotografiile de colecție sunt însoțite de un text amplu scris de istoricul Filip-Lucian Iorga.

În 2013, Arhivele Naţionale ale României au organizat o expoziţie dedicată copilăriei membrilor Familiei Regale a României. Imaginile și documente inedite ne aduc azi mai aproape de copiii regali. Privind astăzi chipurile lor, înţelegem mai bine o istorie deseori neglijată și descoperim un trecut care ne e mult mai aproape decât credem. Despre toate aceste lucruri, istoricul Filip-Lucian Iorga a vorbit pentru DC News.

DC News: Ce prezintă cartea "Copilărie regală"?

Filip-Lucian Iorga: În 2013, Arhivele Naționale ale României au organizat o expoziție dedicată copiilor din Familia Regală a României – cu fotografii inedite și documente. Interesant este faptul că în 2014, la Londra, la Palatul Buckingham, s-a organizat o expoziție cu un titlu similar, tot despre copilăria regală. Se pare că este o preocupare generală atât pentru copilărie, cât și pentru istoria caselor regale. Editura Corint – care este cunoscută pentru cărțile foarte bune de istorie – a făcut o înțelegere cu Arhivele Naționale ale României pentru a publica acest album cumva în urma expoziției de anul trecut. Amintesc că în Occident există o veche tradiție pentru a publica cărți și albume serioase după astfel de expoziții. Cartea "Copilărie regală" cuprinde un text amplu pe care l-am scris și care vorbește despre copil și copilărie dintr-o perspectivă istorică. Vorbim despre copilul-Rege, copilul fiind cumva centrul vieții noastre.

În text urmăresc istoria copilăriei și mă refer, de asemenea, la fiecare dintre personalitățile importante din Familia Regală, la toți membrii dinastiei. Povestesc despre modul în care și-au petrecut copilăria. Am făcut o colecție de citate din memoriile Reginei Maria care vorbește pe larg despre copiii ei, printre care și viitorul rege Carol al II-lea. Pe lângă acest text, partea-vedetă a albumului este partea de imagini de epocă din Arhivele Naționale ale României, multe dintre ele inedite. Pe lângă aceste fotografii, sunt și documente cum ar fi acte de naștere, certificate de botez sau acte școlare ale membrilor dinastiei române. Începem cu Principesa Mărioara, unica fiică a Regelui Carol și a Reginei Elisabeta, și ajungem până la copilăria Alteței Sale Regale Principesa Margareta.

DC News: Care este cel mai emoționant moment surprins într-o fotografie din albumul "Copilărie Regală"?

Filip-Lucian Iorga: Este greu de spus pentru că multe dintre imagini sunt înduioșătoare. De exemplu, imaginea în care tânăra Principesă Elisabeta, soția lui Carol I, o ține cumva în spate pe fiica ei, Principesa Mărioara. De asemenea, sunt fotografiile cuplului princiar Ferdinand și Maria alături de copiii lor care sunt foarte drăguți. În plus, mai sunt imagini impresionante cu Majestatea Sa Regele Mihai nou-născut împreună cu părinții și bunicii săi. Sunt și posturi foarte relaxate. De exemplu, principele Mihai la plajă sau jucându-se cu un cățel.

Nu sunt doar fotografii de la evenimente oficiale, cum este, de exemplu, momentul când Regele Mihai este proclamat în Parlament după moartea bunicului său. Sunt și momente din intimitatea unei Familii Regale, iar acest lucru este înduioșător pentru că se creează o legătură între cititor și acele personaje pe care de obicei le găsim în cartea de istorie. Până la urmă, copilul regal este la fel ca toți copiii, deși are datorii mai multe. Sunt cumva sub ochiul publicului. Este foarte greu să aibă o viață doar pentru sine. În cartea "Copilărie regală", pozele și textul reușesc să aducă o imagine mult mai amuzantă. Există și momente tragice cum ar fi moartea Principesei Mărioara. De asemenea, Regina Maria - care era o persoană învingătoare - a suferit enorm la moartea copilașului ei în Primul Război Mondial. Așadar sunt și momente tragice, dar și momente mai amuzante, ca în orice familie.

DC News: Cum descrieți copilăria regală?

Filip-Lucian Iorga: Copilăria regală este, pe de-o parte cum este copilăria oricărui om, dar este și plină de constrângeri și responsabilități. Mă refer aici la Regele Mihai care a devenit rege la o vârstă fragedă. În plus, Regina Maria povestea cum era obligată să doarmă pe podea pentru a nu se plânge de nimic. A fi regal nu înseamnă să ai doar privilegii, cât înseamnă să știi să-ți asumi niște răspunderi cu demnitate și fără să te plângi. Alt exemplu amuzant este tot din memoriile Reginei Maria. Mama ei spunea așa: Fiica mea este la fel ca mine: poate să mănânce și pietre și să aibă o digestie bună. Până și la nivelul acesta al artei culinare, un copil regal trebuie să suporte orice fără să facă mofturi. Un copil regal trebuie să aibă o anumită conduită, să mergi la anumite evenimente care uneori nu îți plac. În altă ordine de idei, mai este și ideea de model pentru copii; copilul regal fiind considerat un veritabil model.

"COPILĂRIE REGALĂ", album lansat sâmbătă

Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, de la ora 16.00, sunteți așteptați la Târgul de Carte "Gaudeamus", la Romexpo (standul Grupului Editorial Corint), unde va fi lansat, în prezența ASR Principele Radu al României, albumul "Copilărie regală", cu fotografii de la Arhivele Naționale ale României și text scris de istoricul Filip-Lucian Iorga. Va mai fi lansată reeditarea unei cărți clasice, biografia Regelui Carol I de Mite Kremnitz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel