Mesajul Papei Francisc pentru o lume din ce în ce mai divizată. A reușit să împace un israelian și un palestinian

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Papa Francisc a declarat sâmbătă - conflictele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș. Avertizând că încercarea de a impune o viziune uniformă generează frustrare și violență, Suveranul Pontif a subliniat importanța gestionării deschise a diferendelor, scrie Reuters.

Adresându-se unei adunări pentru pace într-un amfiteatru roman din Verona, în nordul Italiei, papa a spus că oamenii trebuie să învețe cum să gestioneze conflictele înainte ca acestea să scape de sub control și să recunoască faptul că diversitatea de opinii este sănătoasă.

„O societate fără conflicte este o societate moartă. O societate care ascunde conflictele este o societate sinucigașă. O societate care ia conflictele de mână este o societate a viitorului,” a spus papa în fața a aproximativ 12.500 de oameni adunați în arena antică.

„Defectul dictaturilor este că nu admit pluralitatea,” a adăugat el.

Aceasta a fost a doua excursie a papei în nordul Italiei în ultimele trei săptămâni, după vizita sa la Veneția luna trecută, testându-i rezistența după problemele de sănătate repetate din ultimul an, care l-au forțat uneori să își reducă aparițiile publice.

Așa cum a devenit obișnuit, pontiful de 87 de ani s-a deplasat cu ajutorul unui scaun cu rotile și a părut în formă bună în timp ce s-a întâlnit mai întâi cu preoți și copii din oraș, înainte de a participa la conferința de pace în aer liber și apoi de a lua prânzul într-o închisoare locală cu deținuții.

Papa Francisc a spus că lumea este asediată de războaie, dar a adăugat că oamenii obișnuiți trebuie să încerce să construiască punți și să evite să fie atrași în conflicte armate la ordinul liderilor lor.

„Ideologiile nu au picioare să meargă, mâini să vindece răni, ochi să vadă suferințele altora. Pacea se face cu picioarele, mâinile și ochii oamenilor implicați,” a spus el.

Subliniind speranțele papei pentru reconcilierea personală, un israelian, ai cărui părinți au murit în atacul din 7 octombrie al militanților Hamas, a îmbrățișat pe scena din Verona un activist palestinian pentru pace, al cărui frate a murit într-o închisoare israeliană.

„Nu cred că mai sunt cuvinte de adăugat la asta,” a spus papa, conducând aplauzele pentru gestul lor.

Papa face aproape săptămânal apeluri pentru încetarea luptelor în multiple conflicte, în special în Ucraina și Gaza, punând efortul pentru pace în centrul pontificatului său de 11 ani.

„Nu vă opriți. Nu vă descurajați. Nu deveniți spectatori ai așa-numitelor războaie 'inevitabile',” le-a spus el audienței sale.

Acest apel reflectă angajamentul constant al Papei Francisc pentru promovarea păcii și dialogului în fața conflictelor globale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel