Mesajul lui Iohannis la deschiderea noului an şcolar

Klaus Iohannis a declarat, luni, 11 septembrie, că Legea Educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle, ale cărui piese se schimbă continuu.

Şeful statului spune că începerea noului an şcolar îi ia prin surprindere pe unii.

"Există mulţi elevi în România care încep anul şcolar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime", a spus Iohannis, la deschiderea anului şcolar la Colegiu Naţional 'Gheorghe Şincai'. Colegiul împlineşte 125 de ani de când funcţionează ca instituţie de învăţământ independentă. 

"Începerea anului școlar îi ia pe unii prin surpridere. Fiecare Guvern ridică din umeri, aruncând vina pe cei de dinaintea lor, dar așa nu se rezolvă nimic.

În România anului 2017, soluția salvatoare a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse – ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local. Această abordare nu este cea bună și acestea nu sunt singurele probleme. Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în sistemul de învățământ o dată la câțiva ani, sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-și planifica traseul educațional.

Chiar în această vară am trimis Parlamentului spre reexaminare nu una, nu două, ci trei inițiative legislative care modificau, nu știu a câta oară, cadrul actual, care deja este confuz și greoi.

Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară.

De aceea, una dintre prioritățile mele este construirea unei «Românii educate», în care sistemul de învățământ este așezat pe un făgaș predictibil și care are elevul în centru.

Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educației, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicați. (...)

O altă problemă gravă este abandonul școlar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la autoritățile locale, de la un guvern la altul sau de la școală în familie.

Succesul sistemului educațional este singura cale de supraviețuire a României puternice, iar eșecul său ne condamnă la involuție", a spus Klaus Iohannis.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel