Mesaje Ro-Alert de evacuare după ce cota de siguranță pe Someșul Rece a fost depășită

Au fost emise mesaje Ro-Alert în zona situată de-a lungul râului Someșul Rece, între localitățile Măguri Rătăcău și lacul de acumulare din Gilău, județul Cluj, prin care se solicită autoevacuarea, după ce cota de siguranță pe Someșul Rece a fost depășită din cauza precipitațiilor și topirii zăpezii.

Pe parcursul nopții de duminică spre luni a fost înregistrată o creștere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte, anunță, luni, ISU Cluj.

Astfel, a fost constituit Comitetul Județean pentru Situații de urgență, iar o comisie condusă de către prefectul județului Cluj, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând de duminică seara, ora 22.00, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă.

„Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s. Vu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste un centimetru peste deversorul de suprafață, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare”, potrivit ISU Cluj.

Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă.

Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar luni dimineața este în scădere, iar locuitorii din zona respectivă sunt în siguranță.

La fața locului comisia de specialitate, evaluează în continuare situația privind eventualele modificări care pot să apară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel