Mesaje rasiste în București. Iohannis, oripilat. Miniștrii tehnocrați, reacții

Mai mulţi membri ai Guvernului, precum şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba Ferenc, s-au declarat şocaţi de mesajele rasiste ce au fost scrise, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe un cort din centrul Capitalei în care se desfăşoară activităţi ce sărbătoresc Ziua Internaţională a Romilor. La rândul său, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan a transmis că preşedintele Iohannis este 'oripilat' de ceea ce s-a întâmplat.

Ei s-au adunat, sâmbătă, în faţa cortului din zona Universitate şi au vorbit împotriva rasismului şi despre eventuale măsuri ce ar trebui să fie luate pentru a descuraja aceste gesturi.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a venit la eveniment cu un tricou pe care scria 'Jos rasismul', relatează Agerpres.

'Ca ministru al Justiţiei, regret foarte mult că trebuie să stau aici în faţa unui cort pe care scrie 'Moarte ţiganilor'. Asta este forma cea mai violentă (de mesaj - n.r.). Regret şi faptul că într-o ţară în care asemenea forme de violenţă rasială sunt încă rare, cele puţine care există nu sunt combătute cu fermitate şi eu cred că faptul de a avea în centrul Capitalei unui stat membru european, în 2016, un asemenea mesaj trebuie să oblige statul la acţiune şi trebuie să oblige statul la pedepsirea exemplară a celor care, fie şi din teribilism, ne aduc nouă un prejudiciu foarte grav', a spus Raluca Prună.

Totodată, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan a transmis că preşedintele Iohannis este 'oripilat' de ceea ce s-a întâmplat.

'Ce s-a întâmplat este un mesaj că educaţia trebuie să facă mai mult. (...) Sper să nu mai avem astfel de evenimente', a spus şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, a afirmat că 'este nevoie de o coeziune socială' în ceea ce priveşte combaterea unor asemenea manifestări.

'Să ştergem împreună aceste mizerii', a adăugat Aura Răducu, la finalul discursului său, când autorităţile prezente au încercat să şteargă cuvintele ameninţătoare sau obscene de pe cortul în care au fost organizate evenimente culturale.

'Răspunsul la artă şi cultură a fost rasism', a declarat Ciprian Necula, secretar de stat şi reprezentat al Punctului Naţional de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

'Asemenea gesturi nu sunt permise şi sunt chiar ilegale', a subliniat el.

La evenimentul - manifest împotriva rasismului au mai participat ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, Valeriu Nicolae - secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mihai Neacşu, director la Centrul Naţional de Cultură a Romilor, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

Mihai Neacşu a relatat ce s-a întâmplat în noaptea de vineri spre sâmbătă. 'Am organizat evenimente culturale. (...) Seara târziu, la ora 3,00, un grup de tineri, 12-15 tineri au dat cu pietre în scenă. Cei trei agenţi de pază s-au luat după ei. Alţi tineri au avut câteva minute la dispoziţie şi au transmis mesajele pe care încă le mai vedeţi', a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel