Mesaj tranșant după tragedia de la Colectiv: Adevărul merită spus!

Dorin Chioțea a postat un mesaj tranșant pe Facebook, în contextul în care medicii sunt acuzați că nu depun eforturi suficiente pentru salvarea răniților de la clubul Colectiv.

Ranitii din ‪#‎Colectiv‬ au ajuns la limita existentei. Cele mai grele zile carora trebuie sa le faca fata au sosit. Oamenii acestia putrezesc de vii, iar cine nu crede poate intreba medicii curanti. Asta e realitatea! Rugati-va, prieteni, pentru ei.

Arsurile de cai respiratorii sunt la stadiul de edeme (umflaturi), ingreunand ventilatia mecanica si facand uneori inutila si traheostomia. Mucoasele sunt distruse, lasand cale libera microbilor sa isi faca de cap. Tesutul pulmonar grav deteriorat de aerul fierbinte a devenit nefunctional. Asta e cea mai grava problema!

Inhalarea de substante extrem de toxice ataca mecanismele celulare la nivelul mutor organe. Alveolele pulmonare, care transporta oxigenul in sange, sunt distruse. Din start e vorba de o sufocare chimica. Apoi toxinele transportate deja la nivelul tesuturilor au distrus echilibrul electrolitic. E vorba de modificari moleculare, de deteriorari ireversibile la nivel celular. Rinichii, extrem de sensibili, care prin nefroni filtreaza toxinele, sunt bombardati colosal. Ficatul, uzina care normal proceseaza sangele bogat in nutrienti, primeste un tsunami de otravuri carora nu le poate face fata. Medicina, cu tot progresul ei fabulos, e neputincioasa la scurgerea vietii din acesti oameni.

Ganditi-va cat de repede va irita fumul unui gratar. Ganditi-va ce stare rapida de rau va provoaca gazele de esapament de la un camion. Imaginati-va, daca puteti, o concentratie de mii de ori mai mare de fum ce contine un cocktail letal de monoxid de carbon (gazul acela ce ucide rapid si pe nesimtite imprudentii ce coboara in pivinite sa "traga" vinul), acid cianhidric si alte cianuri care rup instant membranele si nucleele celulare, plus alte sute de substante de tip vapori de xilen si toulen, cenusa etc. Totul la 450-500°C.

De traumele ortopedice, rupturi de ligamente, intinderi si fracturi nu se prea discuta. Ele insele sunt urgente chirurgicale majore. De ce se pot apuca medicii mai intai?!

Anestezicele si analgezicele trebuie administrate cu grija. Inima nu poate rezista oricat la aceste agresiuni chimice, dar nici ranitii nu pot fi lasati sa urle de dureri insuportabile. Coma indusa e o solutie...

Ranitii care isi privesc moartea in fata mai au si necesitati fiziologice. Daca suportul infirmierilor nu este perfect, de aici pot pleca infectii majore. Ma gandesc ca aceste imense agresiuni congruente pot duce si la inflamarea grava a intestinelor, cu afectarea miscarilor peristaltice si eventuale ocluzii. Flora bacteriana ubicuitara actioneaza impotriva organismului daca gaseste ocazia.

Peste toate acestea apar lipsurile sistemului. Sunt multe situatii in care se vorbeste de absenta unor medicamente specifice, antidoturi, a aparaturii. Suna cinic, dar aceste cazuri, fiecare unic in felul lui, ajuta si la progresul stiintific. Le veti vedea expuse la congrese si in manuale de specialitate.

Nimeni nu pune la indoiala dedicatia medicilor. Pur si simplu, multi dintre ei sunt in fata necunoscutului. Ganditi-va ca intr-o saptamana acesti oameni au dormit cateva ore. Abia au apucat sa se spele, sa manance, au uitat sa zambeasca sau sa stea de vorba cu copiii lor. Se expun ei insisi la enorme riscuri septice. Nu li se platesc miile de ore suplimentare. Se gandeste cineva ca sunt si ei niste suflete mutilate de neputinta, ca pentru aceste traume au nevoie de psihologi?

Fara sa am pretentia ca sunt exhaustiv, am incercat sa vorbesc despre fetele TRAGEDIEI. Daca stiti si altceva, nu tineti pentru voi. Adaugati aici. Adevarul merita spus!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel