EXCLUSIV  Mesaj ȘOCANT al 'inventatorului' aplicației pentru cutremurele din România

Sorin Botîrlă, un tânăr care spune că este inventatorul unei aplicații pentru telefon care ar anunța înainte cu 15-30 de secunde că se va produce un cutremur în România, a avut o reacție furibundă după un articol publicat pe DC News.

Iată articolul care i-a stârnit inventatorului o cruntă atitudine, deși nimeni nu a pomenit despre aplicația sa în momentul redactării știrii: "Oamenii se tem de 'marele cutremur' care va lovi România și speră să fie salvați de diferite aplicații pe care și le instalează pe telefon.

Internetul este plin de alerte care promit ferm să ne anunțe cu 10-15-20 de secunde înainte că va urma un cutremur important, de obicei, cu o magnitudine mai mare de 4,5 grade. Să admitem că acestea funcționează, deși în noaptea de 24 septembrie 2016, probabil nimeni nu a fost trezit de o astfel de aplicație, ce poți să faci având la dispoziție doar 20 de secunde? Dacă seismul se produce noaptea, în timp ce dormi, până ajungi la telefon și te dumirești de la ce vine alarma... mai trec 10-15 secunde, dacă stai la etajul 1 (sau mai sus), ai nevoie de mai mult de 2-3-4 minute pentru a ieși din bloc. Și știm foarte bine că toți specialiștii ne spun că - în caz de cutremur - NU trebuie să părăsim clădirea. De obicei, după primele mișcări seismice, pot urma replici ale cutremurului, inițial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. De asemenea, nu trebuie să fugim pe scări! Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilațiilor seismice este foarte periculoasă. Nu trebuie să sărim pe fereastră și nici să folosim liftul. Așadar, la ce bun să știți cu 15 secunde că urmează un cutremur? Poate cel mult să opriți gazele. Și să nu uităm că am plecat de la ipoteză că aplicațiile respective își fac treaba și chiar anunță că va fi seism, deși - în cele mai multe cazuri - utilizatorii lor au spus că nu au primit nicio avertizare... poate doar după terminarea cutremurului". Continuarea aici.

La scurt timp după publicarea celor spuse mai sus, Sorin Botîrlă, un tânăr care spune că a inventat o aplicație care anunță cutremurele din România cu circa 20 de secunde înainte, a trimis un mesaj furibund pentru autorul articolului.

"Îți doresc să mori în cutremur și să-ți curgă mațele pe sub dărămături! Și mațele alea să-ți le manance câinii care or să caute cu echipajele de intervenții. Să îți plângă rudele la sicriul gol cu 2 rămășițe din tine", ne-a transmis Sorin Botîrlă într-un mesaj privat pe Facebook.

[citeste si]

Despre programul tânărului nu aflăm nimic la o simplă căutare pe Internet, motiv pentru care nu merită să-l menționăm în articol. Așadar mare atenție la alertele care spun că vă salvează viața în caz de cutremur... cu 10-15-20 secunde înainte de a se produce. 

Până ce ne vor salva aplicațiile de pe Internet, aflaţi ce spun specialiștii că trebuie să facem dacă ne aflăm în interiorul unei clădiri în caz de seism:

 PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL. Panica poate produce victime

 Încercaţi să liniştiţi copiii, persoanele în vârstă.

 RĂMÂNEŢI ÎN INTERIOR - de obicei, după primele mişcări seismice, pot urma replici ale cutremurului, iniţial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. În astfel de cazuri, oamenii se rănesc cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.

 Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Dacă nu există o masă sau un birou în apropierea dumneavoastră, acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ interior al încăperii.

 NU fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.

 NU săriţi pe fereastră.

 NU folosiţi liftul. Dacă rămâneţi blocat în lift încercaţi să ieşiţi cât mai repede, apăsând butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj.

 Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe, mobilier înalt.

 NU vă aşezaţi sub lustre sau alte obiecte grele suspendate.

DUPĂ CUTREMUR

 PĂSTRAŢI-VĂ CALMUL. PANICA NU VĂ POATE FACE DECÂT RĂU.

 Verificaţi dacă sunteţi rănit. La nevoie, încercaţi să vă acordaţi primul ajutor.

 Acordaţi ajutor persoanelor rănite până la sosirea echipelor de intervenţie. Nu încercaţi să mişcaţi persoanele grav rănite decât dacă viaţa le este pusă în pericol sau dacă starea lor de sănătate se înrăutăţeşte rapid. Dacă este absolut necesar să mişcaţi o persoană în stare de inconştienţă, mai întâi imobilizaţi-i gâtul, spatele şi membrele fracturate.

 Fiţi pregătit pentru eventualele replici ale cutremurului. Aceste cutremure secundare pot fi suficient de puternice pentru a produce noi pagube.

 Fiţi atent la eventualele pericole produse de construcţiile afectate. Replicile cutremurului pot dărâma clădirile, drumurile, podurile, pasajele afectate.

 NU folosiţi liftul chiar dacă acesta funcţionează.

 Fiţi foarte atent pe unde mergeţi şi cum conduceţi.

 Verificaţi dacă sunt scurgeri de gaze sau apă. Verificaţi dacă a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică.

 Opriţi alimentarea cu apă, gaz şi energie electrică.

 Dacă simţiţi miros de gaz, deschideţi geamurile şi uşile pentru aerisire.

 Dacă simţiţi miros de gaz, NU încercaţi să întrerupeţi alimentarea cu energie electrică şi nici să decuplaţi siguranţele. O singură scânteie poate provoca un incendiu.

 NU reporniţi dumneavoastră alimentarea cu gaz, lăsaţi compania furnizoare să se ocupe de asta.

 Dacă puteţi, stingeţi incendiile din casa sau din cartierul dumneavoastră imediat ce s-au produs.

 Atunci cand parasiti cladirea protejati-vă capul cu o cască; în lipsa acesteia puteţi folosi un obiect dur ce vă poate proteja de eventualele obiecte ce ar mai putea să cadă.

 Dacă sunteţi afară şi vă puteţi deplasa în siguranţă, încercaţi să mergeţi într-un spaţiu deschis.

 Îndepărtaţi-vă de clădirile afectate, cablurile electrice, panourile publicitare, liniile de tramvai pentru a nu fi rănit.

 În cazul în care plecaţi de acasă, lăsaţi un bilet spunându-le membrilor familiei sau prietenilor unde vă aflaţi.

 Chiar dacă liniile telefonice funcţionează, utilizaţi-le numai în caz de urgenţă.

 Lăsaţi căile de acces libere pentru intervenţia echipelor de salvare.

 ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ LĂSAŢI LINIILE TELEFONICE ŞI ARTERELE DE CIRCULAŢIE LIBERE PENTRU INTERVENŢIA ECHIPELOR DE SALVARE.

 Aveţi încredere doar în informaţiile provenite din surse oficiale: postul naţional de radio, televiziunea publică, autorităţile locale.

 NU vă bazaţi pe zvonuri şi NU răspândiţi informaţii neverificate.

 Dacă aveţi nevoie de ajutor, încercaţi să comunicaţi cu echipele de intervenţie şi să le oferiţi informaţii despre situaţia dumneavoastră.

 În cazul unui cutremur major, echipele de intervenţie nu vor putea oferi ajutor imediat tuturor cetăţenilor.

 Participaţi la acţiunile de înlăturare a dărâmăturilor şi salvarea oamenilor. Nu acţionaţi pe cont propriu, ci doar urmând instrucţiunile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel