EXCLUSIV  Mersul la terapie în tratarea dependențelor. Prof. Manuela Grazina: Asta este cheia succesului! / Soluție unică în lume implementată în Portugalia

Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

În ultimii ani, mersul la terapie pentru tratarea dependențelor a devenit o obișnuință pentru o parte a populației, mai ales în rândul celor supuși unor niveluri ridicate de stres și care nu au timpul necesar pentru relaxare, care de exemplu mănâncă în exces tocmai pentru a putea face față efortului susținut la care sunt supuși.

Numeroase persoane din România aleg să meargă la psiholog din varii motive, de la burnout (epuizare psihică) și până la anxietate și depresie, afecțiuni ce au la bază dependențe pe care oamenii nu le pot depăși și simt nevoia unei abordări calitative, pliabilă pe individualitatea fiecărei persoane, care să ducă în final la rezolvarea totală a adicției în cauză și, pe cale de consecință, a afecțiunii psihologice. 

În cadrul conferinței „Enabling Science: Rethinking facts on harmful behaviours for health resilience“, care a avut loc la Sofia, Bulgaria, pe 30 mai 2023, s-a discutat inclusiv despre importanța echilibrului substanțelor care ne asigură sănătate psihică: serotonina, oxitocina, adrenalina și dopamina.

Manuela Grazina, profesor la Facultatea de Medicină Laboratorul de Genetică Biochimică din cadrul Universității din Coimbra, care a susținut o prezentare în cadrul conferinței, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru DC News, de ce mersul la un psiholog nu este suficient pentru a putea pune capăt definitiv unei dependențe. Aceasta a dat exemplul unui sistem implementat în Portugalia, unic în lume, care îi asigură persoanei afectată de dependență accesul la o echipă multidisciplinară și la o evoluție în bine a sănătății mintale.

„Dependența este o boală multifactorială. În Portugalia, de exemplu, am implementat o consultare de mentorat științific, iar din câte știu eu este prima de acest fel din lume. Mai întâi se face un raport, după care persoana în cauză este direcționată către o echipă multidisciplinară. Este necesar să fie ceva multidisciplinar.

E nevoie de un psihiatru, e nevoie de un psiholog, e nevoie de terapeuți în interacțiune socială sau tehnicieni. În lupta cu dependențele avem nevoie de abordări diferite. Un aspect care este foarte important este, de asemenea, exercițiul, munca, artele, orice lucruri care le plac cu adevărat oamenilor și care îi fac să se simtă importanți și valoroși. Asta este cheia succesului“, a explicat Manuela Grazina.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Avantajele și riscurile AI asupra societății și cercetării. Prof. Grazina și Prof. Zimlichman: Atenție cu utilizarea în școli / Există părți întunecate pe care nu le cunoaștem pe deplin

Rolul alimentației în tratarea dependențelor

În plus, Manuela Grazina a spus și cât de importantă este alimentația pentru o persoană care se confruntă cu dependențe și cu diverse afecțiuni psihologice. 

„Alimentația reprezintă baza funcționalității organismului nostru, baza pe care organismul construiește toate sistemele metabolice și căile neurochimice care stau la baza sistemului de recompensă, care este cheia bunăstării noastre. Iar la persoanele dependente este și mai important, deoarece sistemul de recompensă nu funcționează. Alimentația are un rol decisiv în tratarea dependențelor“, a mai spus, pentru DC News, profesorul Manuela Grazina.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Adevărul despre consumul de nicotină. Prof. Reuven Zimlichman: Interzicerea țigărilor nu e calea de urmat. Trebuie găsite soluții logice și graduale pentru o problemă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel