Merkel, văduva neagră: cum și-a devorat cancelarul partenerii politici

le monde angela merkel dece
le monde angela merkel dece

După ”alunecarea de teren” de la alegerile parlamentare din Germania, conservatorii Angelei Merkel poartă negocieri cu Partidul Verzilor și Partidul Social Democrat, în vederea formării unei majorități. Merkel și-a îmblânzit viziunea asupra austerității în ultima perioadă, dar renumele de ”văduva neagră” îi va crea probleme în a-și găsi parteneri de coaliție.

Social-democrații sunt ”pățiți”. Ultima oară când au intrat într-o coaliție cu Angela Merkel, în primul său mandat din perioada 2005-2009, cancelarul și-a asumat toate reușitele politice. Pentru SPD a urmat un dezastru electoral. Și-a pierdut o treime din alegătorii tradiționali. Partidul a scăzut de la 35 de procente la 23 și nu și-a revenit nici în prezent. Partidul Verzilor și-ar putea alege aceeași soartă acum, mai ales că mulți dintre votanții săi sunt de stânga.

Editorialistul Mark Leonard scrie pentru Reuters că nici verzii, nici social-democrații nu se înghesuie, în mod deloc surprinzător, să se alieze cu cea numită ”văduva neagră” pentru felul în care își decimează partenerii de coaliție. El notează că principalele partide au evitat să prezinte politici exacte alegătorilor, așa că negocierile pentru o nouă coaliție vor trebui să se centreze pe problemele majore. Discuțiile ar putea dura și câteva luni. Coaliția din 2005 s-a format după 60 de zile de negocieri, iar cea din 2009, cu liberalii, după 25.

Potrivit Der Spiegel, Merkel este la 5 scaune distanță de o majoritate absolută în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, dar ar putea plăti un preț foarte mare pentru a-și atrage sprijinul social-democraților. Nemții vorbesc chiar de sacrificarea unuia dintre artizanii austerității, ministrul de Finanțe Wolfgang Schauble, care ar putea fi înlocuit de un membru al PSD.

Lideriilor PSD le este frică să nu fie ”mușcați” de ”văduva neagră” a politicii germane. ”PSD nu va fi încolonat de Frau Merkel care și-a distrus foștii parteneri de coaliție”, a declarat Sigmar Gabriel. Social-democrații negociază mai aprig ca niciodată și sunt dispuși, în ultimă instanță, să rămână în opoziție. În mare parte pentru că baronii social-democrați se tem că-și vor pierde suportul electoral odată intrați într-o coaliție cu Merkel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel