Merkel avertizează: Închiderea rutei Balcanilor "nu rezolvă problema"

Închiderea rutei Balcanilor "nu rezolvă problema", a estimat joi cancelarul federal german Angela Merkel, afirmând că o asemenea soluție "nu este nici durabilă, nici perenă", informează AFP. Tot astăzi, ministrul turc pentru afaceri europene, Volkan Bozkir, a afirmat că acordul dintre Turcia și UE privind readmisia migranților nu se aplică în cazul refugiaților care se află deja pe insulele grecești ci celor care vor sosi aici după ce înțelegerea va intra în vigoare.

"Problema nu se rezolvă printr-o decizie unilaterală", a declarat Merkel la postul de radio public german MDR.

"Este nevoie de o decizie care să fie bună pentru toate cele 28 de țări (membre ale UE). De aceea, mă angajez pentru o soluție europeană adevărată, adică o soluție a celor 28" de membri ai UE, a insistat Merkel, scrie Agerpres.

"Personal, cred că decizia unilaterală a Austriei, urmată de cea a țărilor din Balcani, ne aduce, desigur, mai puțin refugiați, însă pune, pe de altă parte, Grecia într-o situație foarte dificilă", a continuat ea.

Dacă nu vom ajunge la un acord cu Turcia, Grecia nu va putea suporta multă vreme povara migrației, a avertizat cancelarul federal german, în condițiile în care pe teritoriul grec sunt blocați zeci de mii de migranți.

[citeste si]

Referindu-se la planul de acțiune elaborat de UE și Turcia, Merkel a insistat asupra faptului că Ankara "nu va decide singură". "Am avertizat că într-o astfel de decizie — și detaliile mai trebuie încă puse la punct — contează Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR)", a declarat Merkel.

Ruta Balcanilor, coridor care permite trecerea migranților și care era folosit din vara trecută, a fost închisă miercuri, după decizia Sloveniei de a nu mai lăsa să treacă refugiați pe teritoriul său. Măsura, menită să-i descurajeze pe noii migranți să plece spre Europa, acutizează riscul de criză umanitară în Grecia.

Închiderea acestui itinerar crește și mai mult presiunea asupra UE și Turciei de a finaliza un acord menit să stăvilească afluxul de refugiați.

Ministrul Bozkir: Turcia nu îi va primi înapoi pe migranții care au ajuns deja pe insulele grecești

Acordul dintre Turcia și UE privind readmisia migranților nu se aplică în cazul refugiaților care se află deja pe insulele grecești, ci celor care vor sosi aici după ce înțelegerea va intra în vigoare, a declarat joi ministrul Volkan Bozkir, citat de agenția de știri națională Anadolu, relatează Reuters și AFP.

Numărul migranților care vor fi primiți înapoi în Turcia va fi de ordinul miilor sau a zecilor de mii și nu de ordinul milioanelor, a mai precizat Bozkir, conform unei postări pe Twitter a Anadolu.

El a mai precizat că Turcia își va îndeplini obligațiile care îi revin pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii care călătoresc în UE până la 1 mai.

UE a promis Turciei un ajutor de 6 miliarde de euro pentru refugiații care și-au părăsit țara din cauza războiului și accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE în schimbul limitării migrației în blocul comunitar, în condițiile în care 130.000 de persoane au ajuns deja în Europa în acest an.

Luni, 7 martie, în cadrul unui summit extraordinar UE-Turcia, șefii de stat și de guvern din țările UE au ajuns la un preacord cu autoritățile turce privind o serie de măsuri pentru limitarea numărului de migranți care pleacă de pe coastele turce pentru a ajunge în Europa și readmisia rapidă a celor ajunși în insulele grecești, dar acesta se va aplica doar după ce va fi aprobat oficial de Cei 28 în cadrul Consiliului European de primăvară de la jumătatea acestei luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel