Merkel a promis un ajutor de milioane de euro Nigeriei. Reacția lui Issoufou

Cancelarul german, Angela Merkel, aflată luni în vizită oficială în Niger, a promis acestei țări un ajutor financiar de 17 milioane de euro destinat creării de locuri de muncă, cu obiectivul de a încerca diminuarea fluxului migrator către Europa, dar președintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, a susținut că țara sa are nevoie de un miliard de euro în cadrul unui plan mai vast de ajutorare a Africii, consemnează agenția DPA.

Nigerul este dintre principalele țări de tranzit ale migranților care ajung în Europa venind din Africa Subsahariană. De pe teritoriul acestei țări ei pătrund în Libia, unde persistă haosul provocat de războiul civil și absența unei autorități statale, iar de pe coastele libiene pleacă înspre Italia cu ajutorul ambarcațiunilor oferite de traficanți, scrie Agerpres.

Președintele Mahamadou Issoufou s-a declarat dispus să coopereze în problema migrației, dar a cerut și sporirea ajutorului financiar european. El a solicitat elaborarea unui fel de Plan Marshall pentru Africa și a apreciat că suma de 1,8 miliarde de euro alocată de Uniunea Europeană prin programul economic Emergency Trust Fund for Africa, ce are ca obiectiv descurajarea imigrației ilegale, este departe de a fi suficientă.

[citeste si]

Președintele Nigerului a susținut că numai țara sa are nevoie de un miliard de euro în cadrul unui asemenea plan. În replică, Angela Merkel a exprimat un sprijin precaut pentru această idee și a subliniat că prioritatea este folosirea eficientă a fondurilor alocate. La fel cum a afirmat și duminică în Mali, o altă țară africană aflată pe ruta imigrației clandestine către Europa, șefa guvernului de la Berlin a insistat pe continuarea acordării de sprijin militar statelor din zonă — confruntate cu prezența unor grupări islamiste — în paralel cu intensificarea cooperării pentru dezvoltarea economică.

Angela Merkel se află într-un turneu african de trei zile axat pe problema migrației care mai cuprinde și Mali și Etiopia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel