Memorandum Nazare. Cîțu respinge participarea României

foto gov.ro/Guvernul Cîțu
foto gov.ro/Guvernul Cîțu

Florin Cîțu respinge participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții.

Premierul României, Florin Cîțu, a transmis că respinge categoric participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu 14,3 miliarde euro, inițiată prin memorandum de fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, potrivit Economedia.ro.

Alexandru Nazare nu a răspuns la dreptul la replică la momentul publicării articolului, mai arată sursa citată.

Ce este Banca Internațională de Investiții (IIB)?

Banca Internaţională de Investiţii (IIB), controlată de Rusia, s-a relocat în 2019 la Budapesta, capitala Ungariei. Opoziția maghiară și presa internațională au scris în mod repetat despre controversele diplomatice din jurul băncii, presupusă a avea legături cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului. România este acționar al băncii înființate în epoca URSS, cu 7,69%. Rusia, cu 44%, deține cel mai mare pachet de acțiuni al băncii.

Memorandumul consultat de sursa citată are ca obiect „Aprobarea participării României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro, în trei tranșe, în perioada 2021-2023”.

Cum a reacționat Florin Cîțu

Premierul Cîțu a respins categoric participarea României la majorarea de capital. „Memorandumul fost inițiat fără ca eu să știu, voi cere o investigație pentru a afla cum s-a făcut. Poziția mea e clară față de banca rusească. În nici un caz nu vom participa la mărirea de capital, nu e politica statului român de a investi într-o bancă rusească asupra căreia există mai multe semne de întrebare”, a declarat premierul Cîțu când i s-a solicitat un punct de vedere.

El a mai spus că propunerea de memorandum semnată de fostul ministru a fost trimisă la avizare la mai multe ministere.

„Întrebarea e ce resorturi l-au convins să meargă mai departe cu acest memorandum. Nu înțeleg cum de a ajuns fostul ministru la această decizie, înțeleg – din ceea ce a spus recent – că nu aveam bani”, a mai declarat premierul Cîțu. Dacă nu participă la majorarea de capital, cota de participare a României la capitalul băncii va scădea.

VEZI ȘI: Iohannis, prima reacție după revocarea lui Nazare: Premierul are TOT DREPTUL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel