Memorandum de cooperare între România şi Macedonia de Nord, în domeniul integrării europene, semnat la MAE

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi omologul său din Republica Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov, au semnat miercuri, la sediul MAE, un memorandum de cooperare în domeniul integrării europene.

'Am decis de comun acord să intensificăm colaborarea atât în domeniul politico-diplomatic, cât şi în noi domenii de cooperare sectorială care să substanţieze serios relaţiile noastre bilaterale. Ca o expresie a acestui angajament al nostru am semnat astăzi (n.r. - miercuri) un memorandum de cooperare între cele două ministere de Externe în domeniul integrării europene, care conţine prevederi relevante pentru parcursul european al Republicii Macedonia de Nord şi sprijinul pe care suntem gata să îl oferim pentru armonizarea legislaţiei cu acquis-ul comunitar, consolidarea capacităţii instituţionale, cooperarea în politica externă şi de securitate comună a UE, schimbul de experţi, inclusiv cu valorificarea oportunităţilor oferite de Fondul de mobilitate care este implementat de Agenţia pentru Cooperare Internaţională.

Am salutat faptul că relaţiile economice bilaterale au atins la finele anului 2018 suma de peste 400 de milioane de euro, care nu este foarte mare, dar creşterea faţă de anii anteriori a fost de 18,25% şi mi-am exprimat încrederea că ar trebui să organizăm cât mai rapid posibil o reuniune a Comisiei interguvernamentale dintre România şi Macedonia în semestrul al doilea al acestui an', a spus Teodor Meleşcanu, după semnarea memorandumului.

El a adăugat că a discutat cu omologul său din Macedonia de Nord şi despre cooperarea în domeniul Educaţiei, Culturii, Ştiinţei. 'În mod natural avem un interes de colaborare cu Republica Macedonia de Nord şi în planul Apărării, suntem în aceeaşi zonă şi evident că securitatea noastră este indivizibilă. Statutul de aliat al NATO, care sper să fie adoptat cât mai curând, este o garanţie a stabilităţii şi angajamentului ferm macedonean faţă de valorile democratice fundamentale care sunt convins că vor oferi noi oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor noastre şi în acest domeniu. (...) Am salutat continuarea procesului de reformă şi am reconfirmat în mod foarte serios angajamentul nostru pentru sprijinirea continuării politicii de extindere a UE. (...) Am reconfirmat omologului meu susţinerea puternică a României pentru parcursul european al ţării sale şi l-am încurajat să continue procesul de reforme pentru a avea argumente cât mai solide necesare adoptării unei decizii privind deschiderea negocierilor de aderare la UE în iunie 2019', a menţionat Meleşcanu.

Ministrul Afacerilor Externe din Republica Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov, a precizat că ţara sa şi-a rezolvat problemele în relaţiile cu toţi vecinii. 'Nu mai avem nicio discuţie deschisă cu niciunul dintre cei cinci vecini. Pentru prima dată în istorie suntem înconjuraţi doar de prieteni şi parteneri. Lucrăm şi pe plan intern ca să ne întărim instituţiile şi vrem ca societatea noastră să fie una în care domneşte statul de drept. În acest an (...) putem afirma că societatea noastră este mai democratică, faptul că judecătorii sunt cu adevărat independenţi, că presa este cu adevărat liberă. (...) Este nevoie ca UE să facă ce trebuie, aceasta înseamnă să recunoască şi să hotărască ca noi să începem negocierile de aderare. Acesta este scopul nostru.

Vrem să avem o primă conferinţă interguvernamentală până la sfârşitul acestui an. (...) S-a spus anul trecut că dacă facem ce trebuie vom începe negocierile de aderare în iunie şi va fi o conferinţă interguvernamentală până la sfârşitul anului. Mulţumesc Guvernului României, Parlamentului şi poporului român pentru ratificarea protocolului de aderare la NATO, România fiind una dintre primele ţări care a făcut acest lucru. Sunt astăzi aici şi mă simt aproape ca acasă', a mai afirmat Dimitrov. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel