Fost membru CSM: Judecătoarea Camelia Bogdan era incompatibilă

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, într-o postare pe Facebook precizează că judecătorul Camelia Bogdan, unul dintre magistrații care a dat sentința în dosarul ICA se afla în incompatibilitate. Toni Neacșu explică și de ce magistratul nu putea face parte din completul de judecată, aceasta fiind plătită de către Ministerul Agriculturii, parte în procesul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

"Am primit solicitari de la un jurnalist cunoscut sa-i explic cateva nelamuriri, ale sale si ale opiniei publice, cu privire la statutul juridic al judecatorilor, in special in ce priveste interdictiile si incompatibilitatile. Desi inca sunt sensibil la problemele legate de statutul judecatorilor, vechile obisnuite se pierd greu, l-am indrumat sa faca singur o cercetare usoara, urmarind practica ANI si hotararile CSM", scrie avocatul pe Facebook.

"I-am promis, in urma refuzului, ca voi oferi public cateva repere, ceea ce fac acum. Personal cred ca restrictiile si limitarile aduse legal judecatorilor in Romania sunt exagerate si lipsite de proportionalitate. La urma urmei acum cativa ani am adus la Curtea Constitutionala problema interdictiei pentru judecatori de a infiinta sindicate, ca fiind forma organizationala fireasca intr-un stat de drept pentru apararea drepturilor si libertatilor profesionale si economice.

Revenind, legislatia privind incompatibilitatile si practica institutionala lamuresc mai mult decat limpede ce ii este permis si ce nu unui judecator/procuror in functie. Adica aproape totul ii este interzis, nimic nu-i este permis. Potrivit art. 5, alin. (1) din Legea nr. 303/2004, „Functiile de judecător si procurorsunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu excepţia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul INM si al SNG".

[citeste si]

O dispozitie similara exista in art. 101 din Legea nr.161/2003. Inca din 2008 (Hotararea nr. 821 din 4 septembrie 2008) CSM a stabilit ca in invatamantul superior judecatorii si procurorii nu pot detine decat functii de executie. Ulterior, practica disciplinara a sectiilor a fost consecventa in acest sens. Relativ recent Agentia Nationala de Integritate a constatat (https://www.integritate.eu/Comunicate.aspx...) incompatibilitatea unui judecator care a fost remunerat de o societate comerciala pentru elaborarea unui suport de curs de formare profesionala si ulterior sustinerea lui. Actiunea in anulare formulata de judecator a fost respinsa in prima instanta iar in prezent se afla in recurs la ICCJ.

Judecatorii si procurorii nu pot fi formatori prin intermedierea unor structuri private, intrucat legea permite expres acest lucru doar pentru invatamantul superior si pentru INM si SNG. Judecatorii si procurorii nu pot fi lectori remunerati in forme de instruire care au loc in afara universitatilor, INM sau SNG. In 22 iunie 2015 CSM a decis ca judecatorii/procurorii nu pot fi manageri de proiecte decat in cadrul institutiilor din invatamantul superior.

Recent, tot CSM-ul a reiterat ca in afara institutiilor de invatamant superior acestia nu pot fi lideri de proiect, pentru simplul considerent ca este vorba de o "functie" incompatibila. A ramas definitiva in justitie o hotarare prin care este constatata incompatibilitatea dintre functia de judecator si cea de presedinte onorific (neremunerat) al unui club de fotbal.

ANI a constatat incompatibilitatea in care se afla un fost procuror militar, actualmente procuror in structurile civile, in ce priveste calitatile de procuror si militar. Si exemplele pot continua. Incompatibilitatile nu au legatura cu forma de remunerare.

Un judecator poate incasa legal drepturi de autor din creatie intelectuala, insa nu poate face acest lucru decat incalcand legislatia privind incompatibilitatile daca incaseaza drepturile de autor in exercitarea unei "functii" de lector/profesor/instructor/moderator/speaker s.a. in afara sistemului universitar sau al INM si SNG. Asa cum spuneam la inceput, limitarile in ce priveste implicarea in viata civila pentru judecatori sunt drastice. Insa nu e nevoie de prea multa filosofie sau stiinta sa le descoperi, ci trebuiesc doar citite textele legale si urmarita practica institutionala a ANI si a CSM.

Link-ul corect catre comunicatul ANI este acesta http://www.juridice.ro/wp-content/uploads/…/03/COMUNICAT.pdf", precizează Toni Neacșu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel