Membri Consiliu ASF. USR, sesizare la CCR

USR
USR

Deputaţii USR au sesizat, miercuri, Curtea Constituţională cu privire la hotărârea Parlamentului privind numirea unor membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Parlamentarii USR reclamă că patru dintre cei nouă membri ai conducerii ASF nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Este vorba despre Leonardo Badea, Jozsef Birtalan, Sorin Bota, care a demisionat între timp, şi Gabriela Socol.

"Dintre cei nouă membri ASF, noi considerăm că patru este posibil să nu îndeplinească condiţiile de eligibilitate prevăzute de OUG 93/2012. De doi dintre ei suntem siguri - Sorin Bota, care a demisionat între timp, şi domnul Jozsef Birtalan. Mai sunt alţi doi membri în conducerea ASF de care suntem mai puţin siguri, dar este posibil să nu corespundă nici ei - Leonardo Badea şi Gabriela Socol. Există un articol în ordonanţă care obligă parlamentarii atunci când evaluează candidaţii să verifice dacă au experienţă în domeniile financiar, instituţii financiare nonbancare şi instituţii de credit de cel puţin 8 ani, după absolvirea studiilor universitare cu licenţă. Doi dintre cei patru, din punctul nostru de vedere, nu au absolut nicio experienţă, au fost parlamentari, au fost secretari de stat, au avut funcţii publice, dar acestea nu sunt profesii şi nu îţi dau vechime într-o profesie tehnică. (...) Se pune întrebarea dacă profesorii universitari au această experienţă. Legea nu detaliază, CCR nu a explicat, deşi au fost două precedente. Nu s-a lămurit că dacă eşti profesor universitar în domeniul economic, îndeplineşti condiţia", a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Alexandru Badea, consilierul grupului USR de la Camera Deputaţilor pe probleme juridice.

Leonardo Badea

Potrivit sesizării USR către CCR, Leonardo Badea nu îndeplineşte condiţia de vechime, el ocupând de-a lungul timpului mai multe funcţii şi demnităţi: deputat şi senator, preparator, asistent, lector, secretar ştiinţific al consiliului, decan la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Valahia din Târgovişte, prorector la aceeaşi universitate, profesor abilitat în domeniul finanţelor la Universitatea de Vest din Timişoara, preşedinte la ASF.

Jozsef Birtalan

Semnatarii susţin că niciuna dintre funcţiile ocupate de Jozsef Birtalan nu corespunde criteriilor ASF.

Sorin Bota

Şi în cazul lui Sorin Bota, situaţia este asemănătoare, precizează cei de la USR. Acesta a ocupat funcţii cum ar fi: administrator şi director general la firme private din domeniul transporturilor, comerţului, consultanţei financiare, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, deputat şi senator, dar niciuna dintre acestea nu corespunde criteriilor.

Gabriela Socol

Totodată, Gabriela Socol nu îndeplineşte condiţia de vechime, iar o parte dintre funcţiile pe care le-a ocupat nu corespund criteriilor de la ASF, potrivit sesizării celor de la USR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel