Urmărește emisiunea live


Meleşcanu: România, interesată de "Drumurile Mătăsii", China

Declarații de presă Teodor Meleșcanu, Toma Petcu și Nur Bekri. foto: MAE
Declarații de presă Teodor Meleșcanu, Toma Petcu și Nur Bekri. foto: MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, că România este interesată să dezvolte cooperarea economică cu China, subliniind că energia şi infrastructura sunt două domenii cu potenţial.

"Împreună cu dl. ministru Petcu am reiterat întreaga deschidere a Guvernului României pentru intensificarea dialogului politic, extinderea şi dezvoltarea relaţiilor economice şi aprofundarea legăturilor interumane, a colaborării culturale şi educaţionale. Am pus un accent deosebit pe interesul major al părţii române pentru dezvoltarea cooperării economice cu China, energia şi infrastructura fiind doar două dintre domeniile cu potenţial", a spus Meleşcanu, la conferinţa comună cu vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă, Nur Bekri şi cu ministrul Energiei, Toma Petcu. Bekri este directorul Administraţiei Naţionale pentru Energie din Republica Populară Chineză.

Ministrul de Externe a subliniat importanţa pe care România o acordă unei implicări active în formatul 16+1 (China - Statele Europei Centrale şi de Est). Potrivit lui Meleşcanu, ţara noastră este interesată să participe la proiectele privind noile "Drumuri ale Mătăsii" promovate de China.

"România este foarte interesată de participarea la proiecte în cadrul iniţiativei noilor "Drumuri ale Mătăsii" promovate de China. (...) Obiectivul nostru este susţinut atât de poziţia geografică, precum şi de facilităţile de care dispunem şi aş menţiona pe scurt Portul Constanţa, Dunărea, canalul Dunăre-Marea Neagră, care formează împreună una dintre cele mai competitive căi comerciale", a afirmat ministrul de Externe, citat de Agerpres.

Meleşcanu a punctat şi interesul pentru dezvoltarea dialogului politic româno-chinez

"Discuţiile au evidenţiat o dată în plus interesul deosebit al autorităţilor de la Bucureşti şi Beijing de a continua eforturile dedicate promovării cooperării bilaterale, per ansamblu în spiritul legăturilor tradiţionale apropiate dintre ţările şi popoarele noastre, al Parteneriatului strategic de prietenie şi cooperare dintre cele două ţări", a spus ministrul de Externe. El a arătat că în 2019 România şi China vor celebra 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi 15 ani de la lansarea Parteneriatului de prietenie şi cooperare.

Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Energiei organizează, miercuri, la Bucureşti, în cooperare cu Centrul pentru Dialog şi Cooperare în Domeniul Energiei 16+1, Conferinţa Ministerială privind Cooperarea în Domeniul Energiei în formatul China - Statele Europei Centrale şi de Est.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel