Medicii de familie declanșează protestele: Este picătura care a umplut paharul

Medicii de familie au decis declanșarea acțiunilor de protest, nemulțumiți de faptul că nu au fost făcute publice, nici până acum, documentele pe baza cărora ar trebui semnate contractele cu casele de asigurări de sănătate. "Este picătura care a umplut paharul", susțin medicii de familie într-un comunicat de presă, precizând că nu vor semna contractele aflate în forma actuală.

"În ciuda faptului că am solicitat de la CNAS și MS formele actualizate ale celor două acte normative care stau la baza contractării noastre: Contractul-Cadru (Hotărârea de guvern nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017) și Normele sale de aplicare, suntem ignorați în continuare! Nici până în acest moment nu au fost făcute publice documentele pe baza cărora ar trebui să semnăm următoarele contracte bianuale cu casele de asigurări, deși mai sunt doar două săptămâni până la momentul semnării!", se precizează în comunicatul citat.

Medicii de familie notează că refuză să meargă mai departe cu acest contract care i-a "deprofesionalizat, i-a transformat în birocraţi şi i-a îndepărtat de menirea reală a profesiei lor".

"Pacienţii noştri ştiu deja că activitatea de medic de familie nu le mai poate oferi calitatea de care au nevoie din cauza obstacolelor pe care administratorul banilor plătiţi pentru sănătate (casa de asigurări) le aşează în calea actului medical. Pacienții noștri au dreptul la sănătate și îngrijiri medicale de calitate, drept pe care așa-zisul garant al sănătății pacienților, CNAS, îl refuză de ani de zile.

Am solicitat în repetate rânduri sã fim beneficiarii unui contract eficient, care să ne permită exercitarea liberă a profesiei de medic. De fiecare dată am fost alături de pacienți și de fiecare dată am fost sancționati pentru că le-am respectat drepturile pe care sistemul le încalcă zi de zi.

Considerăm că am tolerat în ultimii ani mult prea multe abuzuri ale decidenţilor faţă de specialitatea noastră, iar discriminarea la care suntem supuşi prin regândirea finanţării în sistemul de sănătate şi aplicarea noilor prevederi ale codului fiscal este picătura care a umplut paharul.

De aceea, organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie au decis declanşarea acţiunilor de protest. Medicii de familie din România vor purta începând din 15 iunie 2016 banderole albastre, vor afişa la cabinete informaţii privind revendicãrile lor şi îşi vor informa pacienţii privind calendarul protestelor. SNMF şi FNPMF solicită și pe această cale audienţe la Primul Ministru, Ministerul Sănătății și Parlament. Vom avea şi alte acţiuni pe care le vom detalia în zilele următoare", conchide comunicatul citat.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy