Medicii de familie ameninţă cu proteste: Suntem umiliţi

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunţă că în luna octombrie vor fi demarate protestele medicilor de familie la nivel naţional, aceștia fiind  nemulţumiţi de sistemul birocratic şi de slaba investiţie din sănătate.

"Starea de sănătate a românilor este în continuă depreciere. Suntem pe ultimul loc în Europa în privinţa sistemului de sănătate, cu cea mai mică alocare din PIB pentru sănătate, cea mai slabă investiție în medicina primară, cea mai mare mortalitate infantilă, cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin la femeile de vârsta activă, precum și alte recorduri negative!

Voi, Pacienţii noştri, sunteţi batjocoriţi, puşi pe drumuri de birocraţia inutilă şi de administratorii sistemului de asigurări şi ai sistemului de sănătate", se arată într-un comunicat de presă al SNMF.

SNMF şi FNPMF avertizează că, în zece ani, mai bine de jumătate din localităţile României nu vor mai avea deloc medici de familie.

"Suntem umiliţi, nu suntem lăsaţi să ne îngrijim pacienţii şi suntem în pragul colapsului. Deşi prezentată ca piatra de temelie a sistemului de sănătate şi o prioritate, medicina de familie este văduvită de aplicarea oricărei strategii, subfinanțată continuu, este discriminata şi împinsă spre distrugere ca profesie independentă.

[citeste si]

Pentru această situaţie considerăm există vinovaţi! Vinovaţi sunt administratorii sistemului de asigurări de sănătate, funcţionarii care ocupă birourile din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), funcţionarii şi înalţii funcţionari din Ministerul Sănătăţii (MS). Responsabilitatea este purtată şi de Prim-Ministrul României şi de parlamentarii care trebuie să coordoneze şi tragă la răspundere funcţionarii din MS şi CNAS pentru prestaţia lor în defavoarea pacienţilor", precizează medicii.

"Organizaţiile medicilor de familie, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federația Națională a Patroneatelor Medicilor de Familie (FNPMF), au pus la dispoziţia CNAS, MS şi Parlamentului toată experiența necesară, toate soluţiile posibile, dar orice demers a fost ignorat. A existat speranţa că nu va mai fi nevoie de proteste, că medicii de familie vor putea rămâne în cabinete, cu stetoscopul şi parafa în mână, că nu va mai fi nevoie să vedem medici de familie în stradă, cu pancarde în mână.

Pe toată durata anului am fost minţiţi permanent ca pentru problemele noastre şi ale pacienţilor noştri vor fi găsite şi aplicate soluţii. Din păcate, conlucrarea, rezolvarea simplă şi amiabilă a problemelor nu a fost dorită de decidenţi. De aceea, considerăm că nu mai poate avea loc nicio formă de dialog", se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel