Medicamente ieftine, risc. Ioan Dîrzu: Măsuri pentru rezolvarea situației

Mihai Ciobanu / 17 iul 2018 / 12:16 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Deputatul PSD Ioan Dîrzu anunţă o serie de măsuri pentru evitarea riscului ca anumite medicamente ieftine să dispară de pe piaţă. 

Analiza ministerului Sănătății arată că acum există risc de discontinuitate pentru 13 molecule — în special la medicamentele ieftine sau la cele oncologice. S-au luat deja măsuri pentru rezolvarea situației. Ministerul Sănătății acționează preventiv pentru asigurarea aprovizionării pieței din România cu medicamente ieftine astfel încât bolnavii, în special cei bolnavi de cancer, să poată beneficia de cele mai noi medicamente în domeniu și în timp real, anunţă Ioan Dîrzu într-un comunicat de presă.

"Am formulat mai multe întrebări către Ministerul Sănătății prin care îi rog, la cererea cetățenilor, să prezinte viitoarea strategie de privind tratarea și prevenirea formelor severe de cancer, diabet și alte boli cu factor mare de risc în România. Mă interesează să știu că acești bolnavi vor beneficia de toate medicamentele de care au nevoie, subvenționate și pe perioadă nelimitată.

Taxa de clawback este în analiza unei comisii special constituite la minister care, în câteva zile, va face propuneri ce vor intra în dezbaterea publică. În acest context se lucrează deja la corecția prețurilor medicamentelor, proces care va fi finalizat la 1 Octombrie și care urmărește prioritar să prevină/împiedice dispariția din piață a medicamentelor ieftine", declară parlamentarul PSD.

O altă măsură este achiziția regională centralizată pentru anumite produse farmaceutice — cele cu preț mai mic sau cele cu număr mai redus de solicitări—astfel încât să fie asigurat tratamentul continuu al pacienților. Acolo unde anumite medicamente lipsesc temporar se aplică soluția înlocuirii cu tratament cu aceeași substanță activă, dar sub altă denumire. În situația în care această soluție nu este posibilă Ministerul va recurge la achiziția în regim special. Tot acest set de măsuri, inclusiv unele de natură coercitiv-contractuală — urmăresc ca distribuitorii și producătorii să fie prezenți pe piața românească astfel încât românii să găsească medicamentele de care au nevoie.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26