MCV, singura măsură împotriva ”tupeistului” Orban. Premierul ungar aplică ”politica Merkel”

merkel si orban dece
merkel si orban dece

Parlamentarii ungari, trei sferturi din ei din FIDESZ, au votat pe 11 martie noile amendamente ale Constituției Ungariei. Liderii europeni și SUA i-au averizat în prealabil să reevalueze demersul și chiar să-l treacă prin sita Comisiei de la Veneția. Premierul Viktor Orban însă nu a clintit, nici înainte, nici după votul de validare din legislativ. ”Constituția respectă valorile europene”, a răspuns virulent șeful executivului, chiar de la Bruxelles. Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru De Ce News că avertismentele UE sunt în van, iar Orban este de neatins. Mai mult, Merkel nu-l poate critica pe Orban pentru că poartă aceeași politică în țara sa, Germania.

”Lui Orban nu-i pasă de ce spun liderii europeni pentru că e convins că nu există interes să fie într-adevăr condamnat. În plus, Orban, spre deosebire de Ponta, nu zice, dar face”, spune președintele Pro Democrația.

Intervențiile la nivel declarativ ale UE și CE nu vor cunoaște altă etapă, spune Pîrvulescu. Împotriva Ungariei nu se pot lua măsuri concrete, pentru că îi lipsește ceea ce în România se consideră că prisosește: MCV.

Fără MCV, fără intervenții

”Ce ar putea să-i facă lui Viktor Orban? Ungaria nu are MCV și nu se va inventa niciun MCV pentru restul țărilor. Europarlamentarii români au propus în dezbatere recentă, un mecanism de verificare pentru toate țările, dar așa ceva nu va exista. România și Bulgaria nu au un statut egal cu restul țărilor UE”, spune Pîrvulescu.

Ungaria ar putea fi pedepsită într-un singur mod, după precedentul Austria, dar UE nu va îndrăzni folosirea unei asemenea măsuri. ”Nu au MCV, n-au ce să le facă. Există un singur instrument, pe care n-au curajul să-l folosească. Există posibilitatea suspendării unei țări din UE, cum s-a întâmplat cu Austria în 1999, la doar patru ani de la aderare”, amintește președintele Pro Democrația.

Merkel nu cade în patima ipocriziei

Merkel a avut o ieșire slabă la adresa Ungariei, cerându-i colegului din PPE crearea unui ”climat economic stabil”. Cristian Pîrvulescu spune că Angela Merkel nici nu ar îndrăzni mai multe, pentru că are aceleași practici ca Orban în propria-i țară.

”Ce ar însemna pentru Merkel un atac la Orban, care are aceleași politici ca ministrul conservator de interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich? Cum poți să condamni Ungaria pentru ce face Germania? Viktor Orban face rabat de la democrație în țara sa pentru putere, dovadă că a strivit tot ce înseamnă opoziție în Ungaria”, consideră politologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel