MCV România. Avocata Maria Vasii: Sistemul să îşi pună capul sub cenuşă

Justiție
Justiție

Avocata Maria Vasii a comentat situația actuală a României, în ceea ce privește raportul MCV, "considerând că toți cei din sistemul judiciar ar trebui să îşi pună capul sub cenuşă, să îşi asume această ruşine pe care România trebuie să o poarte".

"Asistăm la o poziţie a organismelor Uniunii Europene faţă de problemele grave semnalate în sistem şi dosite mulţi ani. Pentru prima dată, Tudorel Toader a permis deschiderea "Cutiei Pandorei". Propunând anumite reforme, a arătat tezele pentru care erau necesare. Discutând despre acele probleme, astfel, au fost accesibile tuturor.

Sunt de acord că România nu are reprezentanţi din sistemul judiciar care să vorbească în cunoştinţă de cauză. Sunt convinsă că, dacă am fi informat în mod corect şi real asupra temelor, care astăzi sunt obiect de discuţie, nu am fi ajuns la aceste concluzii. Să nu uităm că rezoluţia se va raporta la recomandările din raportul GRECO 2018. În aceste condiţii, vom vedea că parte din teme sunt corecte, doar că prezentarea lor s-a făcut într-o formă manipulativă pentru că cei care au transmis mesajele erau politicieni şi nu oameni care să fi trudit zeci de ani în sistem şi care să iasă cu onestitate să recunoască problemele, să căutăm soluţii reale.

Sutem o ţară a UE şi, înainte de a fi blamaţi, ar trebuie să conştientizăm aceste probleme. Se spunea că pe vremea lui Ceauşescu lucrurile mergeau prost... Da, pentru că săracul de el nu ştia, nu fusese informat în mod corespunzător. Dar acum ce scuză avem? Nu avem nicio scuză. Toţi cei din sistemul judiciar, cu funcţii de conducere, ar trebui să îşi pună capul sub cenuşă, să îşi asume această ruşine pe care România trebuie să o poarte: suntem obiect de studiu şi de critici pentru că nu politicienii ştiau problemele din sistem. Oamenii de sistem trebuiau să îşi asume că odată cu mandatul de conducere în respectivele posturi sunt obligaţi să informeze corect instituțiile europene, să renunţe la minciună şi manipulare", a spus Maria Vasii, la Antena 3.

Votul din plenul Parlamentului European (PE) privind statul de drept în România va avea loc astăzi, în şedinţa de vot, de după-amiază (13:00-15:00). Până la Conferinţa Preşedinţilor de joi, 8 noiembrie, votul era prevăzut în proiectul de agendă miercuri, 14 noiembrie. În aceeaşi zi, Comisia Europeană va face public raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel