EXCLUSIV  MBDA: Fabrică de rachete în România. Unde va fi construită

România a semnat un memorandum cu compania franceză MBDA pentru realizarea la Ploiești a unei uzine unde urmează să se producă rachete Short Range și Very Short Range.

"Este o zi importantă pentru România și pentru Franța. A fost extinsă extinderea parteneriatului strategic, semnat în 2008. Este o zi semnificativă și dă consistență acestui parteneriat strategic. S-a semnat astăzi un acord în prezența a doi președinți și a doi miniștri. Se lucrează la un parteneriat între ROMARM, MBDA și SC Electromecanica Ploiești pentru crearea unor rachete de Short Range și Very Short Range," a declarat Antoine Bouvier, CEO al MBDA Franţa.

Sistemul IT din România, implicat

Dacă totul va fi dus la bun sfârșit, acordul poate însemna și un important impuls pentru IT-ul românesc, unul dintre cele mai competitive din lume. MBDA spune că livrează României o schemă industrială ce nu poate fi refuzată. 

"Avem încredere că este cel mai bun produs, numai că noi livrăm de asemenea și cea mai bună schemă industrială. Creăm noi joburi, dar mai important de atât este sustenabilitatea sistemului de Apărare. Este o chestiune de independență și suveranitate națională. Nu există apărare fără industrie de apărare. Acest memorandum vine tocmai în sprijinul acestui aspect. Intensificarea cooperării în Apărare se va realiza conform proiectului PESCO. Sunt încrezător că în 2018 va fi semnat contractul. Nu este doar o producție industrială a rachetelor, ci și pentru sistemele IT, acolo unde România este printre cele mai bune din lume," a încheiat Bouvier.

PESCO reprezintă un fond comun al țărilor din Uniunea Europeană în domeniu militar, ce nu este destinat achiziţiei de armament sau echipament, ci un fond destinat în special cercetării şi cooperării. 

Despre MBDA
 
Cu o prezenţă semnificativă în 5 ţări Europene precum şi în Statele Unite, în 2016 MBDA a avut o cifră de afaceri de 3 miliarde de euro cu un total de comenzi în valoare de 15.9 miliarde de euro. Cu peste 90 de clienţi  din rândul forţelor armate din întreaga lume, MBDA este lider mondial în producerea de rachete şi sisteme de rachete. MBDA este singurul grup European capabil să conceapă şi să producă rachete şi sisteme de rachete care corespund întregii game de exigențe curente şi viitoare ale celor trei forţe armate (terestre, marine şi aeriene). În total, grupul oferă o gamă de 45 sisteme de rachete şi produse de contramăsuri aflate în serviciu operaţional şi mai mult de 15 care sunt în prezent în dezvoltare.
MBDA este deţinută de Airbus Group (37.5%), BAE Systems (37.5%) şi Leonardo (25%).
 
Despre Romarm
 
Compania Naţională ROMARM S.A este exponentul industriei naţionale de apărare în ceea ce priveşte fabricarea armamentului şi muniţiei, precum şi a vehiculelor blindate. Aceasta funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei şi are în coordonare 15 filiale, fiind înfiinţată în anul 2000 prin Hotărârea Guvernului nr. 979.
Scopul C.N. ROMARM S.A. este fabricarea, cercetarea, proiectarea, comercializarea, mentenanța și demilitarizarea armamentului, muniției și tehnicii militare.
Cu o lungă tradiţie în Industria de Apărare, materializată în experienţa de peste 75 de ani de producţie militară, Compania Naţională ROMARM S.A. este principalul exportator direct din România de tehnică şi servicii militare, fiind o prezenţă constantă în peste 50 de pieţe în ţări din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia şi Africa.

Despre Electromecanica Ploiești
 
Electromecanica Ploiești, una din cele 15 filiale ale CN ROMARM SA, are ca obiect de activitate producția și mentenanța rachetelor de diferite tipuri și a sistemelor de rachete. Filiala dispune de un nucleu de specialiști în cercetare – dezvoltare angrenați în dezvoltarea unor produse noi cu cerere pe piață.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel