Maxsym Lutsyk, studentul de 19 ani care a devenit soldat. ”Nu ne putem întâlni soțiile, prietenele, copiii”

Sursă foto: Twitter (@BowenBBC)
Sursă foto: Twitter (@BowenBBC)

Un student de 19 ani din Kiev a ajuns de pe băncile universității în prima linie a frontului. Acesta nu își deplânge soarta și se arată asemenea unui soldat temerar, gata să lupte. 

Maxsym Lutsyk a renunțat în martie la studiile sale și s-a oferit voluntar să lupte alături de armata ucraineană. Muncile frontului l-au îmbătrânit, iar aspectul său tineresc a pălit în umbra obuzelor. Săptămâna trecută, a făcut o călătorie dificilă în afara liniei frontului din Donbas, folosind drumurile mai puțin cunoscute, noaptea, pentru a evita focul de artilerie al inamicilor, pentru a aduce provizii unității sale. 

Timp de trei săptămâni, Maxsym și tovarășii săi luptaseră pentru a păstra controlul asupra unei poziții pe care o numeau Serber, după un câine mic pe care l-au adoptat. Punctul se află într-o fostă fabrică distrusă din Rubijne, un oraș care în cele din urmă a căzut în mâinile rușilor.

"A fost ca naiba. Nu existau poziții bune de apărare. Am fost în tranșee, uneori în adăposturi din vremea sovietică și într-o stație de pompieri. Unul dintre prietenii mei a fost ucis acolo și poate 10 sau 15 bărbați au fost răniți grav” a povestit el. 

Unitatea sa a fost vizată de focul tancurilor de aproximativ 25 de ori pe zi, spune el.

Soldați cu trei zile de pregătire și speranțe cât o viață

Maxsym a fost student la biologie până la începutul lunii martie. După trei zile de antrenamente, a devenit soldat. El și prietenul său de la universitate, Dmytro Kisilenko, un tânăr de 18 ani care studiase economia, s-au înscris să lupte la scurt timp după ce Rusia a invadat. 

”Nu ne putem întâlni soțiile, prietenele, copiii. Nu ne putem duce traiul, așa cum făceam înainte de invazie. Dar toată lumea înțelege că avem o misiune mai importantă acum. Și vom continua să muncim, ne vom crește copiii. Ne vom săruta de multe ori soțiile și prietenele, dar totul, după război”, a spus Maxsym Lutsyk pentru BBC

Viețile lor, ale fiecărui ucrainean, au fost răsturnate, când rușii au invadat pe 24 februarie. La fel și viețile tuturor celor care nu sunt ucraineni. În ciuda progreselor rusești, Maxsym are o hotărâre de fier pentru a lupta. Prietenul său Dmytro, care a luptat în bătălia pentru Kiev, rămâne în Capitală. Întrucât erau studenți înainte de război, serviciul militar în Donbas nu este obligatoriu.

Tineri de 18 și 19 ani, plini de simțul infailibilității, merg la război, așa cum au făcut-o în anii sângeroși ai secolului XX predecesorii lor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel