Maternitatea Giulești, verdict final: Asistenta la închisoare, spitalul plătește daune

August 2010, 12 minute- o tragedie se transforma în breaking news. Unii au crezut că era un coșmar. Erau părinții celor 11 bebeluși care au ars în Maternitatea Giulești. Șase vieți s-au stins în incendiu. Cine este de vină? Cine plătește? După zeci de termene, procurorul de şedinţă a cerut pedepse cu executare. Instanța a hotărât ca Maternitatea Giulești să plătească daune de 400.000 de mii de lei, 80 de mii de lei pentru fiecare bebeluș mort. Asistenta Florentina Cârstea a fost condamnată la 2 ani și nouă luni de închisoare cu executare. Directorul spitalului a primit amendă de 6500 de lei. Șeful serviciului tehnic Vasile Dima a primit 2 ani și opt luni de închisoare cu suspendare. Fiecare bebeluș va primi de la vinovați daune de 300.000 de euro. Decizia nu este definitivă. Pedeapsă mult prea aspră, consideră avocații. Ei au cerut achitarea sau măcar condamnarea la pedepse cu suspendare. 

Un om în plus conta

Pentru asistenta Florentina Cârstea, avocatul a cerut achitarea. El a arătat cu degetul spre şeful Secţiei neonatologie a Spitalului "Panait Sârbu", medicul Adrian Ioan Toma, pe motiv că el poartă toată vina. Avocatul susține că nu există nicio legătură între lipsa asistentei din salon și producerea incendiului. Lipsa unei persoane nici nu poate omorî, nici nu poate provoca incendii. Însă prezența poate salva vieți? Avocatul răspunde nu. El susține că asistenta doar supraveghea pacienții, nu păzea salonul. De vină ar fi fost șeful, care nu a asigurat suficienţa de personal. Un om în plus conta. Avocatul a cerut măcar o pedeaspsă cu suspendare, nu cu executare cum cer procurorii.

Procurorii au cerut maximum

Acuzarea a cerut pentru asistentă o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenţie, iar cuantumul anilor de închisoare să fie orientat spre maximum prevăzut de lege. Pentru medicii Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei neonatologie, şi Bogdan Marinescu, fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu", dar şi pentru ceilalţi doi inculpaţi din dosar, respectiv şeful serviciului tehnic Vasile Dima şi electricianul Gigel Oprea procurorii au cerut tot închisoare cu executare, iar cuantumul să fie spre maximum. Totodată, procurorul a precizat că se impune despăgubirea pe latură civilă a tuturor părţilor vătămate din acest caz.

2010- incendiu și vieți stinse

În 16 august 2010, opt bebeluși au fost duși la  Spitalul "Grigore Alexandrescu" din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternității Giulești. Erau opt speranțe la viață. Trei speranțe se stinseseră în incendiu- trei copii arși de vii. La spitalul Alexandrescu s-au mai stins trei. Șase copii, care abia veniseră pe lume, au murit. Nimeni nu spune: "Eu sunt vinovat". Toți și-au căutat nevinovăția în instanță. Mai mult, au ajuns să arunce vina unul asupra celuilalt. Și fapta rămâne- șase copii abia veniți pe lume au murit. Ancheta a durat patru luni. În 10 ianuarie 2011 au început și procesele. Și au urmat de atunci termene după termene.

12 minute

Pe 16 august 2010, ora 18.30- s-au stins șase vieți. Asistenta Florentina Cârstea plecase la 18.24. A ajuns în salon la 18. 36. Prea târziu pentru a sesiza incendiul. Expertiza tehnică a arătat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel