Materia întunecată, a cincea forță a naturii. Ce au descoperit cercetătorii

Foto: Freepik
Foto: Freepik

S-a descoperit ceea ce se crede a fi a cincea forţă a naturii!

Cercetătorii de la un accelerator de particule din SUA, Fermilab, anunță descoperirea existenței unei noi forțe a naturii. Mai multe dovezi indică faptul că particulele subatomice, numite muoni, nu se comportă așa cum reiese din teoria actuală a fizicii subatomice.  Oamenii de știință cred că o forță necunoscută, precum materia întunecată, ar putea acționa asupra muonilor.

Ce sunt muonii

Muonii sunt particule subatomice care fac parte din categoria leptonilor, unul dintre cele două tipuri principale de particule elementare. Leptonii sunt particule cu sarcină electrică și mase foarte mici. Muonii sunt similari din punct de vedere structural cu electronii, care sunt și ei leptoni, dar au mase mult mai mari, potrivit Departamentului de Energie al SUA.

În cadrul experimentului „G-2”, cercetătorii au accelerat aceste particulele subatomice numite muoni în jurul unui inel cu diametrul de 15 m, unde acestea sunt accelerate de aproximativ 1.000 de ori cu o viteză apropiată de cea a luminii. S-a descoperit că acestea s-ar putea comporta într-un mod care nu poate fi explicat de teoria actuală, numită Modelul Standard, din cauza influenței unei noi forțe a naturii.

Toate forțele pe care le experimentăm în fiecare zi pot fi reduse la doar patru mari categorii: electricitatea și magnetismul (electromagnetismul), cele două forțe nucleare și gravitația. Aceste patru forțe fundamentale guvernează modul în care toate obiectele și particulele din Univers interacționează între ele, spun savanţii.

Recenta descoperire se bazează pe rezultatele anunțate în 2021, în care echipa Fermilab a sugerat pentru prima dată posibilitatea existenței unei a cincea forțe a naturii. De atunci, echipa de lucru a colectat mai multe date și au devenit tot mai siguri de supoziţiile lor, potrivit Dr. Brendan Casey, cercetător senior la Fermilab. „Chiar sondăm un teritoriu nou. Determinăm (măsurătorile) cu o precizie mai bună decât s-a mai văzut vreodată”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel