Măsuri dure împotriva chiulangiilor din școli

Chiul
Chiul

Autoritățile au găsit o metodă inedită de a-i determina pe părinți să își trimită copiii la școală: dacă se adună prea multe absențe, statul le va tăia ajutorul oferit pentru susținerea familiei. Acesta este acordat celor cu venituri mici, separat de alocația pentru copii. Oamenii vor mai primi acești bani doar după ce fac dovada că juniorii n-au mai lipsit de la cursuri, scrie site-ul

Spre exemplu, în Dâmbovița, anul trecut, peste 1.000 de familii cu elevi chiulangii au rămas fără ajutorul de la stat sau au primit mai puțini bani.

Directorul Agenției de Prestații Sociale Dâmbovița, Bogdan Iancu: „Am avut un număr de 592 de diminuări, cu 20% sau 50%, și un număr de 536 de alocații suspendate”.

Potrivit legii, dacă un elev acumulează într-un semestru între 10 și 19 absențe nemotivate, alocația pentru susținerea familiei scade cu 20%. Dacă lipsește 20 de ore de la școală, suma se înjumătățește. Iar dacă numărul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept.

După primul semestru, 13.000 de familii vor pierde ajutorul de la stat și alte 14.500 vor încasa mai puțini bani. Adică 10% din totalul celor care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, un ajutor acordat de stat părinților cu venituri mici. Dacă în al doilea semestru copiii lor vor merge la școală, vor încasa din nou acești bani.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Adrian Toader: „Nu mai dăm posibilitatea anumitor categorii sociale să motiveze faptul că din lipsă financiară nu pot să-și trimită copiii la școală. De când s-a introdus acest drept de alocație pentru susținerea familiei, tot mai mulți copii s-au dus la școală”.

Aproximativ 300.000 de familii care au copii primesc de la stat o alocație de susținere, pe lângă alocația pentru creșterea minorilor. Suma este calculată pentru fiecare caz în parte, în funcție de veniturile părinților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel