Măsura prin care Rusia vrea să îngenuncheze Ucraina

Gazprom a crescut considerabil prețul pe care Ucraina îl va plăti începând cu 1 aprilie pentru gazul rus, transmite Ria Novosti.

Directorul executiv al gigantului rus, Alexei Miller, a anunțat că Ucraina va plăti, începând de marți, 385,5 dolari pentru 1.000 de mebri cubi de gaz, adăugând că "discount-ul din decembrie" acordat Kievului nu se mai aplică.

Reducerea la care face referire Miller a fost rezultatul unei înțelegeri făcute înainte ca președintele ucrainean Viktor Ianukovici să fugă din țară ca urmare a protestelor masive.

Vecina din Vestul Rusiei plătea până acum un preț de 268,50 de dolari pentru 1.000 de metri cub de gaz.

Ucraina nu a reușit să-și achite datoriile pentru gazul natural folosit în 2013, iar actualele livrări nu sunt plătite 100%, ceea ce duce la creșterea sumei totale pe care Kievul o datorează companiei ruse de stat, a adăugat Alexei Miller.

CEO-ul Gazprom a precizat că prețul gazului care tranzitează Ucraina va crește cu 10%, după cum s-a stabilit în contractul încheiat în 2009. Miller a subliniat că "Gazprom va plăti un tarif mai ridicat pentru gazul de tranzit, îndeplinindu-și pe deplin obligațiile stipulate în contract". 

Ucraina este aproape în totalitate dependentă de gazul rus.

Pentru restul țărilor europene, Ucraina reprezintă un nod de tranzit vital. Aproape 40% din gazul livrat de Gazprom  statelor europene trece prin Ucraina.

Liderii Europei caută surse alternative de aprovizionare pentru a reduce dependența de Rusia și, implicit, pentru a-și întări securitatea energetică. Probleme în livrările de gaze în UE au existat, pentru scurt timp, în 2006 și 2009, când Gazprom a oprit robinetul pentru că Ucraina nu își plătise datoriile la energie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel