Franţa ia cele mai dure măsuri de austeritate din ultimii 60 de ani

 François Hollande, ia o atitudine radicală în privinţa economiei şi angajează Franța în cel mai dur efort bugetar din ultimele şase decenii, informează Ziarul Financiar. 

[caption id="attachment_231060" align="alignleft" width="378"] Foto: AP[/caption]

Preşedintele socialist francez s-a descris publicului drept "un preşedinte al acţiunii şi schimbării" şi a a promis că în doi ani va repune pe picioare economia Franţei, care nu a mai cunoscut o creştere de trei semestre. Statul francez are a doua economie ca mărime din zona euro şi e pe locul trei în topul destinaţiilor pentru exporturile României. "Sunt pregătit de luptă. Ţinta mea este să repun Franţa pe picioare. Trebuie să repun această ţară pe picioare. Este necesară disciplină, dar mai trebuie şi sprijin pentru creştere. Nu voi face în patru luni ceea ce predecesorii mei n-au făcut în cinci sau zece ani. Misiunea mea este un program de revenire, iar termenul este de doi ani," a declarat François Hollande într-un interviu televizat. Întrebat despre unele eventuale excepţii pentru sportivi şi artişti, socialistul a subliniat că nimeni nu va beneficia de privilegii. "Toată lumea trebuie să facă un efort, să-şi joace rolul. Cu toţii trebuie să fim patrioţi, mai ales ei. Nu vreau să las copiilor sarcina de a plăti datoriile", a afirmat  dl Hollande, care a adăugat că propune "măsuri dificile şi dureroase."

[caption id="attachment_231061" align="alignnone" width="641"] Foto: zf.ro[/caption]

Deşi politica actualului şef de stat francez e una diferită faţă de cea a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, acţiunea de a impune un regim de austeritate de asemenea amploare, pare mai degrabă una specifică fostului preşedinte conservator. Dl Hollande recunoaşte dificultatea misiunii sale şi deteriorarea pespectivelor economice ale ţării, notează The Wall Street Journal. De asemenea, şomajul, care afectează mai mult de 10% din populaţia franceză,  e cel mai ridicat din ultimii 13 ani. François Hollande a anunţat că guvernul va propune în această lună un proiect de buget pentru anul 2013, ce cuprinde venituri noi de 20 miliarde euro din măriri de taxe pentru persoanele bogate şi companiile mari şi reduceri de zece miliarde euro ale cheltuielilor publice.

După doar patru luni de mandat, popularitatea preşedintelui socialist e în scădere, tot mai muţi francezi întrebându-se dacă dl Hollande va putea redresa economia. Un sondaj condus de BVA şi publicat sâmbătă în ziarul francez Le Parisien, arată că 60% dintre cei intervievaţi nu sunt muţumiţi de performanţele actualului preşedinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel