Măsluirea sistemului de repartizare a dosarelor: ECRIS, și în dosarul Cîrstoiu

ciocan
ciocan

ECRIS este sistemul informatic ce se ocupă cu gestiunea dosarelor, a documentelor și a informațiilor legate de instanțe, Parchete și Ministerul Justiției. Magistrații s-au bucurat de implementarea lui, în 2002, fiindcă acesta scăpa grefierii de corvoada grămezilor de hârtii. Sistemul poate fi folosit doar de persoane autorizate, dar unele dintre ele l-au pus în slujba corupției. Atât în cazul judecătoarelor de la Tribunalul București, Antonela Costache și Viorica Dinu, cât și în cel al judecătoarei de la Curtea de Apel București, Viorica Costache, ECRIS era măsluit - sau se dădeau asigurări în acest sens - pentru ca unele spețe să ajungă la anumite complete.

ECRIS a stârnit dezbateri aprinse o dată cu reținerea judecătoarelor Tribunalului București, Costache și Dinu. Potrivit procurorilor anticorupție, cele două, cu ajutorul grefierilor Sorin Vasilescu și Iulia Neamțu, manipulau sistemul de repartizare a dosarelor, pentru a eluda repartizarea aleatorie, astfel încât anumite dosare să ajungă la completele de judecată din care făceau parte Dinu și Costache sau la unele favorabile.

Sistemul a fost introdus la nivel național în 2006, după ce piloții fuseseră puși în funcțiune cu 4 ani înainte, în doar 9 instituții. Curtea de Conturi a atras atenția, în 2011, că sistemul poate fi manipulat în mod vicios, prin mai multe modalități. Desigur, asta nu face din ECRIS marea bubă a Justiției, acesta fiind doar un instrument de a cărui vulnerabilități profită magistrații corupți.

În motivarea CAB de arestare preventivă a judecătoarei Veronica Cîrstoiu, acuzată că a luat mită de un milion de euro, reiese că avocata Adriana Dascălu, care colecta mita și purta negocierile cu cei care doreau verdicte favorabile în unele spețe, le dădea acestora asigurări că magistratul CAB poate ”păcăli” ECRIS.

”La începutul lunii iulie 2013, DASCĂLU ADRIANA a pretins, prin intermediul denunţătoarei R.I.A., suma de 150.000 euro de la S.D., prevalându-se de influenţa pe care a susţinut că o au judecătorii M.S., CÎRSTOIU VERONICA şi U.E., de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru fraudarea sistemului informatic ECRIS, în vederea „dirijării” la un complet favorabil a dosarului de urmărire penală nr. … al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, în momentul sesizării instanţei anterior menţionate pentru judecarea fondului respectivei cauze, precum şi în scopul facilitării pronunţării unei hotărâri favorabile inculpaţilor S.M. şi R.I.A.”, se arată în motivarea CAB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel