Postul Paștelui este abia la început și este considerat cel mai aspru și cel mai lung dintre toate cele patru posturi importante de peste an. La ortodocși, postul Paștelui a început în data de 2 martie 2020, Paștele fiind sărbătorit pe data de 19 aprilie.
Pe lângă multe variante pe care le putem lua în considerare, avem și pate-ul vegetal, de post, împreună cu margarina, care puse pe pâine alcătuiesc un sandvich simplu, rapid și gustos.
În urma studiilor pe care le-a efectuat, Asociașia InfoCons InfoCons a ajuns la concluzia că un astfel de sandvich, care este consumat atât de adulți, dar și de cei mici, poate ajunge să conțină chiar și 30 de E-uri! Acesta poate fi consumat ca o gustare sau poate înlocui o masă întreagă.
Într-un astfel de sandvich putem găși următoarele E-uri:
1. Pate de post în care se regăsesc 15 aditivi alimentari și anume
E-uri
Nr. de produse în care acestea sunt prezente
E407
22 (95.65%)
E621
21 (91.30%)
E301
16 (69.56%)
E150
14 (60.86%)
E330
13 (56.52%)
E481
11 (47.82%)
E452
11 (47.82%)
E415
11 (47.82%)
E472
10 (43.47%)
E451
10 (43.47%)
E120
10 (43.47%)
E635
8 (34.78%)
E508
5 (21.73%)
E412
5 (21.73%)
E316
4 (17.39%)
E466
3 (13.04%)
E516
3 (13.04%)
E472a
2 (8.69%)
2. Margarină, în care putem cu ușurință identifica până la 6-8 e-uri într-un singur produs, printre care:
E100 - curcumina - colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei;
E160b - colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic;
E202 - sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;
E476 - emulgator sintetic - are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.
3. Pâine, în care putem găsi 7 aditivi alimentari într-un singur produs, și anume:
E160 - Beta-caroten
E170 - Carbonat de calciu
E200 - Acid sorbic
E223 - Metabisulfit de sodiu
E262 - Acetat de sodiu
E263 - Acetat de calciu
E270 - Acid lactic
E282 - Propionat de calciu
E300 - Acid ascorbic
E304i - Palmitat de ascorbil
E322 - Lecitină
E330 - Acid citric
E471 - Mono și digliceridele acizilor grași
E472 - Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași
E475 - Esterii poliglicerici ai acizilor grași
E481 - Stearoil 2 lactilat de sodiu
ATENȚIE! Alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.
Pentru a întregi această gustare și a avea un nivel de saturație mai mare, putem adăuga:
4. Un pahar cu Lapte de soia în care putem cu ușurință identifica până la 5 E-uri într-un singur produs, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).
și ca desert
5. O bucată de Halva în care se regăsesc 3 E-uri și anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric.
Adunându-se astfel doar la o singură masă 38 de aditivi alimentari.
Recomandat este să avem 3 mese pe zi, uneori chiar și cu mici gustări între ele. Dacă adunăm și aditivii alimentari de la celelalte alimente/sucuri consumate în ziua respectivă, ne trezim că am ingerat un număr destul de mare de E-uri, uneori acestea repetându-se în dieta din acea zi, fapt care poate dauna.
"Și produsele de post conțin E-uri. Trebuie să fiți atenți la câte E-uri consumați într-o zi.
Nu uitați să citiți etichetele produselor înainte de a le consuma!
InfoCons vă pune la dispoziție aplicația „InfoCons", pe care o puteți descărca gratuit de pe orice dispozitiv iOS sau Android și unde puteți scana etichetele produselor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News