Mărturie din Siria: Damasc, mai sigur decât multe capitale europene

Anton Barbu, liderul AVSI Syria, a semnalat, în exclusivitate pentru DC News, riscurile în plan social atunci când războiul actual din Siria se va sfârși, menționând însă că, la ora actuală, Damascul, potrivit unor prieteni sirieni, este mai sigur decât multe capitale europene.

Întrebat în cadrul interviului acordat pentru DC News dacă vede un orizont de timp până când ISIS ar putea deveni doar un vis urât al omenirii, Anton Barbu, Program Director al AVSI Syria a precizat: "Aici este marea problemă. Scăpăm de ISIS ca o forță pe care o putem identifica, ca o forță tangibilă, ca o armată cu care putem lupta de bine de rău și riscăm să creăm un ISIS terorist, de tip al-Qaida, care nu-l mai vedem. Care deja a început să se transforme, și cum ziceau niște prieteni sirieni: Damascul este mai sigur decât multe capitale europene la ora actuală. 

Citeste și: Declarație bombă: "Sunt unul dintre cei care au folosit o cartelă prepay în Siria!" Ce s-a întâmplat când a sunat

Acest risc îl văd și trebuie să ținem cont din punct de vedere social. Avem grupări care sunt armate, care de cinci ani de zile nu fac altceva decât să se bată unul împotriva celuilalt, și dacă acest război se va sfârși într-un an sau doi, nu au educație și nu au posibilități. Singurul lucru ce pot să facă: ori să se întoarcă către organizații teoriste, ori devin grupări de bandiți, ca să le zic așa. Este un risc pe care și noi oamenii care lucrăm în umanitar dorim să punctăm după ce se termină războiul, pe dezvoltarea persoanelor. Mulți dintre copii și tineri nu vor avea nicio posibilitate de angajare, nimic după. Și riști să creezi o armată de tineri armați care nu știu să facă altceva decât să se omoare", a atras atenția Anton Barbu.

Totodată, Anton Barbu a arătat că, în opinia sa, cifrele statistice potrivit cărora până acum războiul din Siria s-a soldat cu 250.000 de victime, nu sunt chiar cele reale, deoarece a citit pe unele site-uri că ar ajunge la 400.000.

"Este una dintre cele mai mari crize din lume și va continua, după părerea mea. Din păcate, va deveni din ce în ce mai brutal în Europa. Pentru că atunci când pierzi frontul de acasă, încerci să lovești în inima inamicului, să creezi panică și este o modalitate de propagandă. Este propaganda ideală pentru un atac în Bruxelles, în Paris", a mai spus liderul AVSI.

AVSI este un ONG fondat în Italia în 1972. Misiunea sa este de a promova demnitatea persoanei prin activități de cooperare pentru dezvoltare, acordând o atenție deosebită educației.

AVSI are o misiune umanitară și în Siria. Anton Barbu își desfășoară activitatea în Damasc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel