Martin Selmayr, secretar general. Prea multă putere pentru Germania

Ion Voicu / 23 feb 2018 / 13:56 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

La Bruxelles a avut loc o mișcare surprinzătoare, pe finalul mandatului Comisiei Europene. Martin Selmayr, omul președintelui Juncker, a fost numit într-o funcție cheie, pe o durată nedeterminată. 

Presa britanică a luat foc după mișcarea surpriză de la Bruxelles, unde omul lui Jean Claude Juncker a fost numit secretar general al Comisiei, devenind șeful celor peste 33.000 de birocrați europeni. Martin Selmayr, supranumit "Monstrul", este bănuit de englezi că s-ar afla în spatele sifonărilor către presă a unor documente legate de Brexit.

Numirea lui Selmayr îi permite conducătorului de facto al birocrației comunitare să reziste dincolo de mandatul lui Juncker, care mai are doar un an și jumătate până la părăsirea funcției. Este necesar acordul întregii Comisii pentru schimbarea secretarului general, o poziție extrem de stabilă, după cum o arată istoria CE. Numirea lui Selmayr a fost decisă în secret, iar Juncker a părut nesigur pe ”coregrafia” momentului, când a făcut anunțul. 

O problemă care pe britanici nu-i prea mai interesează, pentru că oricum părăsesc Uniunea, este cea a raporturilor de putere modificate de numirea lui Selmayr. Noul secretar general, Martin Selmayr, nu s-a bucurat întotdeauna de relații bune cu cancelarul Angela Merkel, scrie publicația Politico, dar oficialii germani recunosc că a ajutat Berlinul cu diferite ocazii- inclusiv în criza refugiaților - și se bucură că au un om în centrul birocrației Bruxelles-ului.

Unii diplomați europeni susțin că numirea lui Selmayr va concentra prea multă putere în mâna Germaniei - deja forța principală a Uniunii. Secretarul general al Parlamentului European, Klaus Welle, este, de asemenea, german, precum și Helga Schmid, secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă. Un diplomat de rang înalt al UE, recunoscând în același timp angajamentul lui Selmayr față de Comisie, a declarat Politico: "Totuși, trebuie să existe un echilibru între naționalități. Trei germani sunt prea mult. "Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26