Urmărește emisiunea live


Martin Selmayr, secretar general. Prea multă putere pentru Germania

Comisia Europeana
Comisia Europeana

La Bruxelles a avut loc o mișcare surprinzătoare, pe finalul mandatului Comisiei Europene. Martin Selmayr, omul președintelui Juncker, a fost numit într-o funcție cheie, pe o durată nedeterminată. 

Presa britanică a luat foc după mișcarea surpriză de la Bruxelles, unde omul lui Jean Claude Juncker a fost numit secretar general al Comisiei, devenind șeful celor peste 33.000 de birocrați europeni. Martin Selmayr, supranumit "Monstrul", este bănuit de englezi că s-ar afla în spatele sifonărilor către presă a unor documente legate de Brexit.

Numirea lui Selmayr îi permite conducătorului de facto al birocrației comunitare să reziste dincolo de mandatul lui Juncker, care mai are doar un an și jumătate până la părăsirea funcției. Este necesar acordul întregii Comisii pentru schimbarea secretarului general, o poziție extrem de stabilă, după cum o arată istoria CE. Numirea lui Selmayr a fost decisă în secret, iar Juncker a părut nesigur pe ”coregrafia” momentului, când a făcut anunțul. 

O problemă care pe britanici nu-i prea mai interesează, pentru că oricum părăsesc Uniunea, este cea a raporturilor de putere modificate de numirea lui Selmayr. Noul secretar general, Martin Selmayr, nu s-a bucurat întotdeauna de relații bune cu cancelarul Angela Merkel, scrie publicația Politico, dar oficialii germani recunosc că a ajutat Berlinul cu diferite ocazii- inclusiv în criza refugiaților - și se bucură că au un om în centrul birocrației Bruxelles-ului.

Unii diplomați europeni susțin că numirea lui Selmayr va concentra prea multă putere în mâna Germaniei - deja forța principală a Uniunii. Secretarul general al Parlamentului European, Klaus Welle, este, de asemenea, german, precum și Helga Schmid, secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă. Un diplomat de rang înalt al UE, recunoscând în același timp angajamentul lui Selmayr față de Comisie, a declarat Politico: "Totuși, trebuie să existe un echilibru între naționalități. Trei germani sunt prea mult. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel