Martin Selmayr, omul lui Juncker, decizie radicală după scandalul numirii

Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker

Secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, a cărui promovare în acest post de către Jean-Claude Juncker a stârnit controverse anul trecut, va demisiona săptămâna viitoare, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, citată de Reuters. 

Germanul Martin Selmayr, supranumit şi 'monstrul' lui Juncker, datorită colaborării lor strânse a fost promovat de acesta din urmă pe 21 februarie 2018 din postul de şef al cabinetului său în cel de secretar general al executivului comunitar, funcţia cea mai înaltă în structura administrativă a instituţiei europene.

Această promovare rapidă a provocat controverse nu doar legate de respectarea procedurii, ci şi de faptul că Juncker a făcut această numire cu numai un an înainte să-şi încheie mandatul la conducerea executivului comunitar. 

Parlamentul European a organizat atunci o dezbatere în urma căreia a adoptat o rezoluţie în care se menţionează că promovarea fulger de către Juncker a şefului său de cabinet în postul strategic de secretar general al executivului comunitar 'poate fi considerată un act de nepotism la limita legalităţii, şi chiar mai mult'. 

Selmayr, forțat să demisioneze după numirea Ursulei von der Leyen



În pofida încercărilor de modificare a textului din partea unor eurodeputaţi, rezoluţia nu a cerut însă demiterea lui Martin Selmayr, folosind o formulare ambiguă referitoare la 'reevaluarea' procedurii de numire. 

Tot atunci, ombudsmanul Emily O'Reilly a avertizat că această numire riscă să submineze încrederea cetăţenilor europeni în executivul comunitar. 

Anunţul de acum al demisiei sale survine în timp ce compatrioata lui Selmayr, Ursula von der Leyen, încearcă să obţină postul de preşedinte al Comisiei Europene. Conform unei convenţii nescrise a acestei instituţii, secretarul ei general nu trebuie să provină din aceeaşi ţară cu preşedintele executivului comunitar. 

Întrebată dacă Martin Selmayr demisionează, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a răspuns da printr-un mesaj scris, fără să dezvolte subiectul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel