Martin Selmayr, numire. Juncker se apără în plin scandal în UE

Comisia Europeană a dat asigurări că promovarea controversată a fostului şef de cabinet al preşedintelui Jean-Claude Juncker, germanul Martin Selmayr, în postul de secretar general al executivului comunitar, a fost 'în deplină conformitate' cu procedurile în vigoare, transmite AFP. 

Numirea fulger a lui Selmayr, mâna dreaptă a lui Juncker, în cea mai înaltă funcţie în administraţia de la Bruxelles, a fost criticată de Parlamentul European. 

Eurodeputaţii au adresat 134 de întrebări Comisiei despre condiţiile în care s-a făcut această numire şi despre respectarea regulilor interne ale instituţiei. 

Într-un răspuns de 80 de pagini, publicat duminică pe site-ul său, executivul UE dă asigurări că 'decizia a fost luată de colegiul comisarilor în unanimitate, în deplină conformitate cu regulamentul intern şi cu regulile de procedură ale Comisiei'. 

Criticile denunţă modul în care Selmayr a fost promovat în ziua de 21 februarie: într-o singură reuniune, el a fost numit mai întâi secretar general adjunct, iar după câteva minute, secretar general, când titularul postului, Alexander Italianer, şi-a anunţat plecarea. 

Comisia neagă

Comisia a confirmat că preşedintele Juncker cunoştea din 2015 intenţia lui Italianer şi i-a împărtăşit-o lui Selmayr, dar a dezminţit că ar fi existat un plan pus la cale de preşedintele CE şi de şeful său de cabinet pentru a-l propulsa pe german în postul respectiv. 

[citeste si]

În plus, menţionează Comisia, Selmayr nu a obţinut practic o promovare, rămânând la acelaşi grad. 

Eurodeputata liberală Sophie in't Veld a declarat recent că acest caz 'distruge credibilitatea Uniunii Europene în calitate de campioană a integrităţii şi transparenţei'. 

În ce-l priveşte, Jean-Claude Juncker, membru al Partidului Populat European, i-a avertizat joi pe liderii acestuia că va demisiona dacă Martin Selmayr va trebui să plece. 

'Dl Selmayr nu va demisiona pentru că sunt singurul în măsură să-i ceară să demisioneze', a declarat Juncker a doua zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel