Marte, fotografie EXCEPȚIONALĂ. Cea mai mare rezoluţie obţinută vreodată

Un cercetător al NASA a realizat o fotografie excepțională cu Marte, cu cea mai mare rezoluţie obţinută vreodată.

Roverul Curiosity, trimis de NASA pe Marte, a realizat fotografia cu cea mai mare rezoluţie (1,8 miliarde de pixeli) obţinută vreodată până acum pe "Planeta Roşie", informează site-ul nasa.gov.

Cum a fost realizată fotografia panoramică

Compusă din peste 1.000 de imagini realizate în perioada vacanţei de Thanksgiving 2019 şi asamblate cu minuţiozitate în lunile care au urmat, acea fotografie panoramică prezintă un peisaj marţian la o rezoluţie de 1,8 miliarde de pixeli. NASA a publicat-o pe site-ul său la 4 martie.

O cameră instalată pe roverul american, Mastcam, a utilizat lentilele sale telescopice pentru a produce imaginea panoramică. Curiosity s-a bazat şi pe lentilele sale cu unghi mediu pentru a obţine o rezoluţie mai mică, o panoramă de 650 de milioane de pixeli, ce include puntea roverului şi braţul său robotizat.

Cât timp a durat realizarea fotografiei

Ambele imagini panoramice prezintă "Glen Torridon", o regiune aflată lângă Muntele Sharp explorat de roverul Curiosity. Fotografiile au fost făcute între 24 noiembrie şi 1 decembrie, când inginerii din acest proiect se aflau în vacanţa de Thanksgiving. Rămânând nemişcat şi având puţine sarcini de îndeplinit până la întoarcerea din vacanţă a inginerilor de la NASA, roverul a avut rara ocazie de a fotografia peisajul din jurul său din exact acelaşi punct, timp de mai multe zile la rând.

Curiosity a avut nevoie de peste şase ore şi jumătate, timp de patru zile, pentru a realiza acele imagini individuale. Operatorii Mastcam au programat lista cu sarcini de realizat, ce au inclus orientarea catargului şi focalizarea lentilelor. Pentru a se asigura că roverul dispunea de o lumină consistentă, inginerii americani au limitat perioada de fotografiat la un interval cuprins între orele marţiene 12:00 şi 14:00 în fiecare zi.

Ce spune cercetătorul NASA

"Când cei mai mulţi din echipa noastră erau acasă şi savurau curcanul de Thanksgiving, Curiosity a produs acest veritabil ospăţ pentru ochi", a declarat Ashwin Vasavada, cercetător la Jet Propulsion Laboratory, centru al NASA şi coordonator al misiunii roverului Curiosity. "A fost pentru prima dată pe durata acestei misiuni când ne-am dedicat operaţiunile pentru a obţine o imagine panoramică la 360 de grade", a adăugat el.

1,3 miliarde de pixeli

În 2013, Curiosity a produs o imagine panoramică de 1,3 miliarde de pixeli, folosind ambele sale camere Mastcam. Camerele sale în alb negru Navigation Camera (Navcams) au transmis atunci imagini cu roverul în sine. Specialişti în domeniul imagisticii au asamblat apoi cu mare atenţie imaginile panoramice marţiene prin crearea unui mozaic compus din fotografii individuale cu marginile contopite, pentru a oferi fotografiei finale un aspect uniform.

Malin Space Science Systems din San Diego a construit şi operează camera Mastcam de la bordul roverului Curiosity. JPL, o divizie a Caltech din Pasadena, coordonează proiectul Curiosity pentru Science Mission Directorate al NASA din Washington şi a construit Navigation Cameras pentru acest rover marţian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel