Marius Tudor, consilier în PE, avertisment despre PNRR: Riscăm blocarea implementării, prin suspendarea plăților în 2022

Marius Tudor, avetisment despre PNRR / Foto: Pixabay
Marius Tudor, avetisment despre PNRR / Foto: Pixabay

Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European, avertizează că România riscă blocarea implementării PNRR, prin suspendarea plăților în 2022.

Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European, avertizează că România riscă blocarea implementării PNRR. Asta deoarece Comisia Europeană ar fi solicitat ca cel puțin 57% din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență să fie alocat pentru cheltuieli legate de climă și tranziție digitală, iar Guvernul României nu ar fi respectat această condiție. Din cei 16,65 de miliarde de euro necesari în aceste domenii, ar lipsi cel puțin 4 miliarde. Marius Tudor susține că această eroare ne-ar putea costa scump, iar în 2022, după evaluare, ne-am putea trezi cu suspendarea plăților.

"Atenție la neatenție! România trebuie să facă eforturi considerabile și să se asigure că alocă cel puțin 57% (16,65 miliarde euro) din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru cheltuieli legate de climă și tranziție digitală. În acest moment, planul ne arată că lipsesc cel puțin 4 miliarde. Dacă planul se negociază fără verificarea acestor procente, riscăm blocarea implementării, prin suspendarea plăților, în 2022, după evaluare. Totodată, dacă nu reușim să argumentăm nevoia reformei în sistemul de pensii ca nevoie pentru asigurarea coeziunii sociale, cheltuielile vor putea fi declarate neeligibile. Este important să se remedieze aceste neclarități, mai ales că România va primi anul acesta doar un avans de 13% pentru implementare, restul fondurilor se vor putea aloca după evaluarea cu privire la atingerea obiectivelor asumate într-un interval limitat de timp. Altfel, acest plan va rămâne doar o promisiune neîmplinită, o oportunitate irosită pentru dezvoltarea țării.", a scris Marius Tudor pe pagina sa de Facebook. 

VEZI ȘI: PNRR, șansă istorică după 30 de ani de ”atât s-a putut”. Marius Tudor: Statul s-a spălat pe mâini. A pasat problema unor ONG-uri

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă urmează să fie depus oficial, astăzi, 31 mai, la Comisia Europeană, acesta urmând să fie prezentat public în 2 iunie. Totuși, până la ora 14:00 nu a fost nimic depus, deși luni era termenul, susține eurodeputatul PSD Victor Negrescu, referitor la PNRR.

„Haideți cu depunerea planului! Până la ora 14h00 nu a fost nimic depus deși astăzi era termenul. Este adevărat că până la ora 24h tot mai este timp. Este clar că suntem printre ultimele state care vor depune planul dar cel mai grav este că și la această oră tot corectează la el și fac modificări. Cum să lucrezi un an la un plan, să fie de mai multe ori respins și să fie corectat pe ultima sută de metri. Acest guvern arată ca un elev corigent care caută să învețe în dimineața examenului de bacalaureat”, a transmis, luni, Victor Negrescu.

VEZI ȘI: Kelemen Hunor: ”PNRR e echilibrat, iar FMI nu e parte a planului!” Pronostic penru moțiunea de cenzură

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel