EXCLUSIV  CUTREMUR în România. Adevăratul pericol, subliniat de senatorul Marinescu: Se PRĂBUȘESC! Cimitire pe verticală

Imaginea cu rol ilustrativ
Imaginea cu rol ilustrativ

Senatorul Marius Marinescu a vorbit despre consolidarea blocurilor din București afectate după cutremurul din 1977.

"Am discutat cu domnul ministru Nicoale Noica, fost ministru în Guvernul Ţărănist, s-a ocupat de această problemă şi este cel care a dispus expertizarea clădirilor din perioada interbelică şi care a pus bulina roşie pe clădirile care se încadrează în grupa I de seismicitate. S-au stabilit patru grupe la timpul respectiv. În cazul unui cutremur, blocurile care sunt încadrate în grupa I se prăbuşesc. A stabilit 350 de blocuri în grupa I, 360 de blocuri în grupa II - asta înseamnă un cutremur în urma căruia structura de rezistență este afectată.

"1500 de blocuri ar putea fi consolidate în aproape 1000 de ani"

În momentul de faţă, expertizate sunt 1500 de clădiri care trebuie consolidate imediat. Până acum, au fost consolidate circa 30 de blocuri în acești 30 de ani. Dacă facem un calcul simplu, vedem că 1500 de blocuri ar putea fi consolidate în aproape 1000 de ani. Deci este cale lungă.  Atenţie, vorbim de blocurile expertizate până acum. În mod normal ar trebui expertizate toate blocurile construite înainte de 1977 pentru că ele au fost gândite să reziste la un cutremur de până la 7,1 - 7,2 grade pe scara Mercalli, după normativul P 100 din1963. După cutremurul din 1977, a fost adoptată legea nr. 8 cu privire la consolidarea clădirilor şi obligativitatea ca toate clădirile care se construiesc să reziste până la 8 grade pe scara Mercalli şi cele publice, cum ar fi Casa Poporului, până la 9 pe scara Mercalli", a spus senatorul Marius Marinescu pentru DCNews.

"Blocurile cu bulină roşie, expertizate până în prezent, putem spune că sunt cimitire pe verticală. În caz de cutremur mare, sunt primele care se prăbușesc şi consecințele sunt tragice", a mai adăugat acesta.

Diferenţa dintre magnitudinea pe scara Richter şi pe scara Mercalli

"Scara Richter se referă la  măsurarea intensității cutremurului, amplitudinii undei seismice şi a energiei degajate în epicentrul cutremurului, iar scara Mercalli se referă la determinarea intenstității cutremurului în funcţie de avariile pe care le produce clădirilor. Aceasta este diferenţa", a explicat Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel