Mario Draghi, președintele BCE anchetat de UE. Vezi de ce

draghi_blom
draghi_blom
Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene este anchetat de Comitetul de supraveghere internă a Uniunii Europene în urma unei plângeri făcute de Observatorul Europei Industriale (CEO).

Problema este legată de apartenența sa la G30, forum internațional care regrupează liderii sectorului financiar public și privat. Potrivit RFI, Observatorul Europei Industriale îi cere să aleagă între postul de președinte ale BCE și apartenența la forum.

Potrivit acestui ONG, care supravegheză grupurile de presiune în afacerile europene, dubla sa ocupație crează un conflict de interese. G30 are toate caracteristicile unui lobby, care caută să influențeze alegerile politice în sectorul bancar. Ori, pentru asociație este deranjantă apartenența sa la G30, în contextul în care deține un rol esențial în dezvoltarea crizei financiare din Europa.

O plângere a fost deci depusă la mediatorul UE, dar nu este vorba decât de începutul procesului. Banca Centrală are până la sfârșitul lui octombrie să răspundă la întrebări, iar mediatorul European va asculta atunci comentariile CEO, după care va putea lua o decizie. În orice caz, acest raport nu îl amenință deloc pe Mario Draghi, recomandările mediatorului nefiind decât consultative.

Draghi a devenit președintele BCE în plină criză financiară, fiind cunoscut pentru rigurozitatea sa în ce privește cheltuielile publice. Înalt comisar al statului, calitate rară în Italia, “Super Mario” cum este supranumit de cetățeni a primit o educație foarte rigidă de la iezuiți înainte să se specializeze în științele economice.

Recunoștința internațională a primit-o după nominalizarea sa, în 2006, la vârful conducerii Consiliului de stabilitate financiară unde a strălucit, dar și prin activitatea sa în postul de guvernator la Banca Italiei unde s-a dovedit a fi o persoană pragmatică. Crescut cu simțul responsabilității, Draghi a luptat contra datoriilor, a deficitului inflației , dar și contra șomajului în rândul tinerilor.

De când se află la conducerea BCE, Mario Draghi a primit numeroase critici din cauza parcursului controversat la banca americană Goldman Sachs. În plus, declarațiile sale recente au provocat atitudini divergente în rândul analiștilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel