Mario Centeno, ales președinte al Eurogrupului

Ministrul portughez de Finanţe, Mario Centeno, a fost ales preşedinte al Eurogrupului, a anunţat luni Consiliul Uniunii Europene. 

Noul preşedinte "îşi va prelua atribuţiile începând din 13 ianuarie 2018", a precizat Consiliul Uniunii Europene.

Mario Centeno a fost desemnat câştigător de omologii săi din zona euro la finalul celui de al doilea tur de scrutin în faţa luxemburghezului Pierre Gramegna, după ce ceilalţi doi candidaţi au fost eliminaţi în primul tur.

Postul de preşedinte al Eurogrupului reprezintă una din acele poziţii importante la Bruxelles, alături de cele de preşedinţi ai celor trei mari instituţii UE: Jean-Claude Juncker (Comisia Europeană), Donald Tusk (Consiliul), Antonio Tajani (Parlamentul) şi Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene.

Preşedintele Eurogrupului prezidează reuniunile lunare ale miniştrilor de Finanţe din zona euro, reuniuni ale căror obiectiv principal este coordonarea politicilor economice naţionale.

[citeste si]

Novice în politică la intrarea sa în Guvern în 2015, Mario Centeno, un profesor de economie în vârstă de 50 de ani fără afiliere politică, a devenit rapid o voce influentă în Executivul portughez. Centeno este descris uneori ca fiind de centru sau liberal datorită poziţiilor sale în favoarea unei mai mari flexibilităţi a pieţei muncii.

Calităţile lui Mario Centeno, un om "cultural de stânga", dar deseori catalogat drept "liberal", au fost apreciate chiar şi de fostul ministru german de Finanţe Wolfgang Schaeuble, campionul ortodoxiei bugetare europene, care l-a descris pe Centeno drept un "Cristiano Ronaldo al Ecofinului" (Consiliul Afacerilor Economice şi Financiare din UE). Descrierea lui Schaeuble, preluată intens în media, exprimă perfect revenirea Portugaliei, după ce a fost nevoită să recurgă la un plan internaţional de asistenţă pentru a face faţă crizei datoriilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel