Urmărește emisiunea live


Update / Marina Ovsiannikova, jurnalista care a criticat ofensiva Rusiei din Ucraina, arestată

Foto: Captură video Realitatea Plus
Foto: Captură video Realitatea Plus

Marina Ovsiannikova, jurnalista care la începutul războiului din Ucraina a criticat ofensiva Rusiei cu o pancartă în direct la TV, a fost arestată duminică.

UPDATE: Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, devenită celebră după ce a intrat în direct în emisie la televiziune cu o pancartă prin care critica ofensiva Moscovei în Ucraina, a anunţat luni că a fost eliberată la câteva ore după arestarea sa, informează AFP şi Reuters.

"Sunt acasă. Totul este bine", a scris ea pe Facebook în timpul nopţii. "De acum ştiu că e mai bine să ies din casă cu paşaportul şi un rucsac" după mine, a adăugat ea.

Înainte de aceasta, ea postare pe Facebook o fotografie cu ea şi doi câini, scriind că imediat ce a ieşit din casă, pentru o plimbare cu câinii săi, a fost "abordată de oameni în uniformă". "Acum sunt la Ministerul de Interne din Krasnoselski", a adăugat ea, cu referire la o secţie de poliţie dintr-un district din Moscova.

Potrivit avocatului său Dmitri Zahvatov, Ovsiannikova a fost arestată sub suspiciunea că a "discreditat" armata Federaţiai Ruse în timp ce a luat cuvântul la un tribunal din Moscova, unde s-a dus săptămâna trecută pentru a susţine un opozant, pe Ilia Iaşin, care în final a fost plasat în detenţie pentru că a criticat ofensiva rusă în Ucraina.

Acest cap de acuzare, introdus după lansarea intervenţiei militare ruse în Ucraina, este pasibil de o pedeapsă grea cu închisoarea. Deocamdată, autorităţile ruse nu au anunţat declanşarea unei anchete penale împotriva jurnalistei Marina Ovsiannikova, scrie Agerpres.

Scurta arestare intervine de asemenea la câteva zile după ce Marina Ovsiannikova a protestat singură, lângă Kremlin, cu o pancartă ce critica intervenţia militară în Ucraina şi pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Ovsiannikova a devenit faimoasă în întreaga lume la mijlocul lunii martie, după ce a apărut la ştirile de seară pe platourile de filmare ale unui canal de televiziune pro-Kremlin, pentru care lucra atunci, purtând o pancartă care critica ofensiva în Ucraina şi "propaganda" mass-media controlate de putere.

 - ştirea iniţială - 

Nu a fost făcută nicio declaraţie oficială cu privire la motivele arestării ei, dar aceasta survine la câteva zile după ce Marina Ovsiannikova a manifestat lângă Kremlin, purtând o pancartă în semn de protest faţă de intervenţia militară în Ucraina şi preşedintele Vladimir Putin.

"Marina a fost arestată. Nu există informaţii despre locul în care se află", se arată într-un mesaj postat pe contul Telegram de anturajul jurnalistei.

Acest mesaj este însoţit de trei fotografii în care apare Marina Ovsiannikova, 44 de ani, fiind dusă spre o dubă albă de doi poliţişti după ce se pare că fusese oprită în timp ce se deplasa cu bicicleta.

Avocatul jurnalistei, Dmitri Zakhvatov, a confirmat agenţiei de presă Ria-Novosti arestarea, spunând că nu ştie unde a fost dusă clienta sa.

"Presupun că are legătură într-un fel sau altul cu actul său de protest", a adăugat el.

Vineri, Marina Ovsiannikova a publicat imagini pe Telegram în care apare purtând o pancartă lângă Kremlin în semn de protest împotriva uciderii copiilor ucraineni, numindu-l pe Putin "ucigaş".

Pentru asemenea declaraţii jurnalista riscă teoretic urmărirea penală pentru publicarea de "informaţii false" şi "denigrarea" armatei, acuzaţii pasibile de pedepse grele cu închisoarea.

Ovsiannikova a devenit faimoasă în întreaga lume la mijlocul lunii martie, după ce a apărut la ştirile de seară pe platourile de filmare ale unui canal de televiziune pro-Kremlin, pentru care lucra atunci, purtând o pancartă care critica ofensiva în Ucraina şi "propaganda" mass-media controlate de putere, scrie Agerpres.

Jurnalista care a protestat la televiziunea de stat din Rusia, un nou loc de muncă

Marina Ovsiannikova, jurnalista din Rusia care a ajuns o sursă de inspiraţie anti-război după ce a intrat la mijlocul lui martie în studioul unui jurnal de ştiri televizat pro-Kremlin, a devenit, în aprilie, corespondenta în Ucraina şi Rusia pentru cunoscutul cotidian german conservator Die Welt, a anunţat luni mass-media, transmite Agerpres, citând AFP. Ea scrie pentru acest ziar şi contribuie în mod regulat la canalul său de informaţii televizate.

"Marina Ovsiannikova a avut curajul, într-un moment decisiv, să-i confrunte pe telespectatorii din Rusia cu o imagine ne-edulcorată a realităţii", a explicat Ulf Poschardt, redactor-şef al grupului Welt, într-un comunicat. "Ea a apărat astfel virtuţile jurnalistice cele mai importante şi a făcut asta în pofida ameninţării cu o represiune din partea statului", adaugă Poschardt.

Marina Ovsiannikova: În calitate de jurnalistă, consider că este datoria mea să apăr libertatea



"Welt reprezintă exact ceea ce este apărat cu atâta fermitate la faţa locului în Ucraina de persoanele curajoase: libertatea. În calitate de jurnalistă, consider că este datoria mea să apăr libertatea", a declarat Ovsiannikova (43 de ani), citată într-un comunicat.

"Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă. Iar Rusia e un stat agresor. Reponsabilitatea cade pe o singură persoană, Vladimir Putin. Rusia trebuie să oprească acest război, pentru ca cele două țări frățești să se poată împăca.

Tata e ucrainean, mama e rusoaică. Niciodată nu am fost dușmani. Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Pervîi Canal, m-am ocupat de propaganda Kremlinului. Acum îmi este foarte greu și îmi e foarte rușine.

Îmi e rușine că am permis intoxicarea cu propagandă a cetățenilor ruși", a spus jurnalista Marina Ovsiannikova, în mesajul înregistrat, după ce și-a anunțat demisia 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel