Marin Iancu, despre Augustin Lazăr: O fi el procuror general, dar degeaba. Ca om, nu face doi bani

Marin Iancu, fost deținut politic, dezvăluie ce s-a întâmplat la Aiud și cum Augustin Lazăr i-a respins de patru ori eliberarea. Mai târziu, la Revoluție, fiica sa cea mare a fost împușcată. 

Întrebat cine este Augustin Lazăr pentru el personal și pentru familia sa, Marin Iancu, fost deținut politic, a răspuns, la Antena 3: ”Este cel de-al doilea om care a condus la pierderea familiei mele, primul a fost Vasile Gheorghe, directorul direcției a patra Securitate. (...) Cinci ani și patru luni i-am făcut la Aiud, dar cum i-am făcut? În 9 septembrie, aveam dreptul la prima plecare din penitenciar, pe baza consimțământului meu, adică la solicitare. Aveam toate caracterizările, toate scriu că eram deținut exemplar și la sfârșit: timp insuficient pentru reeducare. De aceea, eu vă spun că acest om... om, că așa suntem obligați să-i zicem, ăsta nu era om. Să nu-l vezi... și de patru ori m-a amânat, am făcut patru ani de zile. Nu știu dacă vă dați seama ce înseamnă când știi că trebuie să pleci, e un drept al tău, nu omorâsem, n-am înjurat, n-am bătut pe nimeni, nu nimic, decât că aveam un mod de gândire diferit de al sistemului. Acest om nu a avut bunul simț în el să mă vadă, să zică: dom`ne, să-l văd și eu, zice că a fost ofițer, să-l văd și eu la față, ce zice. Numai pur și simplu să tragi linie și să mă faci să execut încă patru ani. Venea biată soție cu copiii după ea la Aiud, vă dați seama, și era greu în perioada aia, și era greu în perioada aia, am lăsat-o cu doi copii, dar ea nu s-a lăsat, a venit tot timpul după mine, numai că... dar ce să vă zic, numai ea a suferit? Toți cumnații, toate surorile ei și un frate, și prietenii i-a luat la răscolit, le-a întors bibliotecile pe dos”. 

Amintindu-și despre Aiud, spune că ”opt luni de zile familia mea nu a știu de mine unde sunt”.

Cât despre ce făcea la Revoluție, fostul deținut politic spune că reușise să se angajeze la demolări, printr-un prieten. A fost anunțat de fetele de la contabilitate, care-i cunoșteau povestea și i-au spus: ”Nea Iancule, ia uite ce-i acolo, ți-a venit ziua”. S-a înrolat împotriva lui Ceaușescu: ”N-am apucat să mergem decât până la Magazinul Muzica, ne-au întorc înapoi și de acolo am plecat la Baricadă”.

”Probabil că am călcat chiar pe sângele copilului meu”

Ce e crunt abia acum urmează, când se ducea spre casă, a călcat pe sânge de om și spune cu durere că e posibil să fi fost sângele copilului său, al fiicei sale: ”Stăteam pe Magheru. M-am până acasă și, când am venit, am văzut că e sânge pe trotuar, probabil că am călcat chiar pe sângele copilui meu, dar nu știam. Noi am căutat-o toată noaptea. A găsit-o ginerele meu, cu care era căsătorită, după trei zile, la Cantacuzino”. 

Marin Iancu spune că cei care spun că în 1989 a fost lovitură de stat n-au fost cu sufletul acolo, îndemnând să fie întrebat chiar Augustin Lazăr ce a făcut la Revoluția din 1989. 

Fostul deținut politic spune despre Augustin Lazăr: ”O fi el procuror general, dar e degeaba, ca om, nu face doi bani.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel