Marilen Pirtea: Program de Investiții Prioritare pentru dezvoltarea universităţilor româneşti de top

Marilen Pirtea
Marilen Pirtea

Liberalul Marilen Pirtea, vicepreședintele Camerei Deputaților, face referire la finanțarea guvernamentală printr-un Program de Investiții Prioritare în dezvoltarea universităţilor româneşti de top.

„Odată cu schimbările majore care au apărut în societate datorită pandemiei, concurența și modul de evaluare a competitivității programelor de studii universitare s-a schimbat semnificativ. Câteva dintre marile universități din România, aparținând centrelor universitare cele mai importante, au reușit să se califice în cadrul competiției europene pentru înființarea rețelelor de Universități Europene. Saltul către statutul de universitate membră a unei rețele de Universități Europene este foarte important, pentru că pune universitățile românești în postura de competitori direcți ai universităților din întreaga Europă, de la egal la egal, provenind din cele mai dinamice centre universitare ale continentului. Această rețea de universități de top formează astăzi cele 41 de rețele pe care UE le-a jurizat și validat în 2019 și 2020”, susține vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pirtea.

„Conceptul de Universități Europene a fost creat sub îndrumarea Comisiei Europene, în strânsă cooperare cu state membre, instituții de învățământ superior și organizații studențești. Comisia Europeană a propus liderilor Uniunii Europene „Inițiativa privind Universitățile Europene” înaintea Summitului social de la Gothenburg, în noiembrie 2017, ca parte a unei viziuni globale vizând crearea unui Spațiu European al Educației, până în 2025. Inițiativa a fost asumată de Consiliul European în decembrie 2017, solicitându-se crearea a cel puțin 20 de universități europene până în 2024. În 2019 și 2020 au fost validate un număr de 41 de astfel de rețele universitare de educație și cercetare”, reamintește deputatul liberal Marilen Pirtea.

„Întrebarea centrală pe care o au toți managerii universitari, care au responsabilitatea managementului universităților românești de top, care au devenit membre ale rețelelor universitare europene nou înființate, face trimitere la maniera în care se vor accesa resursele interne de finanțare necesare susţinerii acestor universități, pentru ca acestea să se poată dezvolta într-un ritm compatibil cu universitățile partenere din întreaga Europă.

„Unul dintre răspunsurile categorice face referire la finanțarea guvernamentală printr-un Program de Investiții Prioritare în dezvoltarea universităţilor româneşti de top. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), spre exemplu, membră a rețelei universitare europene UNITA, este partenera altor cinci universități, din țări cu limbi romanice, aliniate de la estul la vestul Europei - Italia, Franța, Spania și Portugalia. Pentru ca să-și fructifice potențialul de creștere în competiția europeană, la fel ca universitățile partenere din celelalte patru țări, UVT are nevoie de susținere printr-un astfel de Program de Investiții Prioritare în dezvoltarea universităţilor româneşti de top, care să permită alinierea la dinamica universitară din centrul și vestul Europei. Această nevoie de finanțare specială este resimțită și în cazul celorlalte universități românești cu tradiție, care sunt acum validate ca membre ale rețelelor europene, și care sunt primii vectori ai reformării învățământului românesc”, propune vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pirtea

„În competiția internațională a educației, România va performa doar prin universitățile mari, puternice și inovatoare, cu tradiție în cercetare. Acestea sunt marile universități românești de top care au demonstrat în timp, prin prezența în rankingurile academice și angajarea în cadrul parteneriatelor internaționale, că doar cei care pariază pe calitate pot performa. Pentru menținerea standardelor ridicate este însă nevoie de implicarea financiară a statului, într-o formă mai consistentă, în privința susținerii acestor universități, care merită să fie incluse în categoria priorităților naționale”, conchide deputatul liberal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel