Marile puteri își împart Luna. A fost semnat acordul

NASA
NASA

A fost semnat Acordul Artemis între NASA și mai multe state care au programe spațiale. Iată ce prevede acesta.

Cooperarea internațională pe lună și în jurul acesteia, ca parte a programului Artemis, face un pas înainte odată cu semnarea Acordurilor Artemis între NASA și mai multe țări partenere. Acordurile prevăd transparenţa activităţilor, interoperabilitatea sistemelor naţionale, împărtășirea datelor științifice, dar și înfiinţarea unor „zone de securitate”, anunţă NASA.

Acordurile au fost semnate de Australia, Canada, Italia, Japonia, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, informează digi24.ro. Partenerii se vor asigura că activitățile lor respectă acordurile în desfășurarea cooperării viitoare. Cooperarea internațională cu privire la Artemis este menită nu numai să consolideze explorarea spațiului, ci și să consolideze relațiile pașnice între națiuni. 

„În esență, acordurile Artemis vor ajuta la evitarea conflictelor în spațiu și pe Pământ prin consolidarea înțelegerii reciproce și reducerea percepțiilor greșite. Principiile care stau la baza acordurilor vor păstra pacea. Călătoria Artemis este spre Lună, dar scopul Acordurilor este un viitor liniștit și prosper”, a declarat Mike Gold, directorul NASA pentru relații internaționale.

Nici China şi nici Rusia nu fac însă parte, până în prezent, din aceste acorduri, un lucru care alimentează temeri cu privire la apariția unor dispute viitoare. Recent, directorul agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin, aprecia că programul Artemis cu privire la o întoarcere pe Lună este prea „americanocentric”. Acesta a adăugat că Rusia „se va abține” să participe la acest program.

În privința Chinei, NASA nu are baza legală pentru a iniția un astfel de demers, după ce Congresul i-a interzis orice cooperare cu China în 2011.

Explorare pașnică: Toate activitățile desfășurate în cadrul programului Artemis trebuie să fie în scopuri pașnice.

Transparență: semnatarii acordurilor Artemis își vor desfășura activitățile într-un mod transparent pentru a evita confuziile și conflictele.Interoperabilitate: Națiunile care participă la programul Artemis se vor strădui să sprijine sistemele interoperabile pentru a spori siguranța și durabilitatea.

Asistență de urgență: semnatarii acordurilor Artemis se angajează să acorde asistență personalului aflat în dificultate.Înregistrarea obiectelor spațiale: Orice națiune care participă la Artemis trebuie să fie semnatară a Convenției de înregistrare sau să devină semnatară.

Publicarea datelor științifice: semnatarii acordurilor Artemis se angajează să publice informațiile științifice, permițând întregii lumi să aibă acces la ele.Conservarea patrimoniului: semnatarii acordurilor Artemis se angajează să păstreze patrimoniul spațiului cosmic.

Resurse spațiale: Extragerea și utilizarea resurselor spațiale este cheia unei explorări sigure și durabile, iar semnatarii acordurilor Artemis afirmă că astfel de activități ar trebui desfășurate în conformitate cu Tratatul privind spațiul cosmic.

Deconflictarea activităților: națiunile acordurilor Artemis se angajează să prevină interferențele dăunătoare și să susțină principiul respectării cuvenite, așa cum este cerut de Tratatul privind spațiul cosmic.

Resturi orbitale: țările acordurilor Artemis se angajează să planifice eliminarea în siguranță a resturilor.

De asemenea, acordurile prevăd posibilitatea înfiinţării unor „zone de securitate” de către ţări, cu scopul de a-şi proteja activităţile pe corpul celest, de exemplu extragerea unor resurse, precum apa la Polul Sud al Lunei, potrivit Publika.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel