Mariana Badea, lecție de română: Atenție la această consoană cu „fițe”! Cum se pronunță corect

Mariana Badea
Mariana Badea

Profesoara Mariana Badea a vorbit despre o consoană cu „fițe”. A explicat cum se pronunță corect.

”BUMERANGUL CUVINTELOR! MOTTO: GRAMATICA ESTE UN IMN ÎNCHINAT LIMBII ROMÂNE! O CONSOANĂ CU... FIȚE: PRONUNŢIA CONSOANEI „X”! „CS” sau „GZ”?

Consoana X se pronunţă, în general, „CS”, dar sunt cuvinte în care pronunţia corectă este „GZ”

1. CONSOANA X SE PRONUNŢĂ „CS” DACĂ:

* ESTE ÎN INTERIORUL CUVÂNTULUI, URMATĂ DE O ALTĂ CONSOANĂ: expediţie, extemporal, excepţie, excursie, excavator, explorator, exprimare, extemporal, excentric, extraordinar, excelent, exces, exclus, exhibiţie, exhaustiv, mixt, mixtură, a explica, a exceda, a exfolia, a exmatricula, a exclama, a exclude etc.;* SE AFLĂ LA SFÂRŞIT DE CUVÂNT: lux, vax, ax, fax, bax, fix, tix etc.;

* ESTE LA ÎNCEPUT DE CUVÂNT URMATĂ DE VOCALĂ: xilofon, xenofob, xerox, a xeroxa, xenon (gaz incolor) etc.;

* SE GĂSEŞTE, UNEORI, ÎNTRE VOCALE, DAR NU EXISTĂ O REGULĂ FIXĂ: axă, exigent, elixir, a exagera, a taxa, exuberant, mixer, axiomă, exod, exorcism, maxilar, maxim etc.;

2. CONSOANA X SE PRONUNŢĂ „GZ”, UNEORI, ÎNTRE VOCALE, DAR NU EXISTĂ O REGULĂ FIXĂ: exemplu (egzemplu), examen (egzamen), exil (egzil), exact (egzact), exaltat (egzaltat), executiv (egzecutiv), exasperare (egzasperare), a exercita (a egzercita), exerciţiu (egzercițiu), a exersa (a egzersa), a exista (a egzista), a executa (a egzecuta), a examina (a egzamina) etc.

ATENȚIE!* Cuvintele se pronunţă cu „CS” sau cu „GZ” ÎMPREUNĂ CU FAMILIA DE CUVINTE.

(Prof. Mariana Badea - GRAMATICA ACTUALIZATĂ, pag. 12)”, a explicat Mariana Badea.

Noua programă: Gramatica limbii române, schimbată fundamental

Noua programă de limba română pentru ciclul gimnazial, aflată de curând în vigoare, impune o altă abordare a gramaticii limbii române prin introducerea de noi termeni, noțiuni, aspecte ale claselor lexico-gamaticale și ale funcțiilor sintactice! 


Clitice anticipate și clitice reluate; calitatea de centru și calitatea de adjunct a claselor lexico-gramaticale, realizări ale părților de propoziție și posibilități combinatorii ale părților de vorbire, substantivele masive și arhigenul, cele cinci conjugări ale verbului, modul prezumtiv, desființarea diatezelor reflexivă și pasivă,  verbele interent reflexive, relația ternară a numelui predicativ, complementul prepozițional sunt câteva dintre noile terminologii și noțiuni. 

„Limba română. Gramatica pentru elevi”, la Editura Badea&Professional Consulting


Pentru ca elevii să înțeleagă mai ușor aceste noutăți, Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a publicat cartea ”Gramatica actualizată”. Explică și clarifică noile terminologii și concepte - destul de multe - cu care elevii nu sunt obișnuiți, iar în manuale ori nu există deloc, ori sunt doar menționate. 


În finalul cărții, există „EXTRAS DIN ORDINUL MINISTRULUI EDUCAȚIEI NAȚIONALE NR.3393/28.02.2017 - ANEXA NR.2 - PRIVIND APLICAREA NOILOR PROGRAME PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL GIMNAZIAL”, care se referă strict la gramatica limbii române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel