Maria Coman, semnal de alarmă: Să nu-mi spuneţi că generalizez

Maria Coman, jurnalista de la Antena 3, a comentat cazul fetei violate de șapte tineri din Vaslui.

"De ceva timp tot vreau să scriu despre cazul de la Vaslui (fata violată de 7 baieţi, consideraţi de comunitatea de acolo „cuminţi ca nişte fete"). Am citit cam tot ce s-a scris despre, mă uluieşte în continuare modul în care societatea blamează victima, s-a dezbătut dacă e bine sau nu să vorbim despre, dacă e despre legislaţie sau despre educaţie, despre violată sau despre violator, şamd", a scris Maria Coman.

Ziarista a semnalat un lucru important care pornește din educația fetelor: părinții le sfătuiesc să se ferească de parcă - în caz de viol - ar putea avea și ele o oarecare vinovăție.

"Nu ştiu cum e în alte ţări, dar la noi, aici, de mică te învaţă mama, tata, bunicul, bunica, unchiul, mătuşa, vecina, toată lumea, că trebuie să te fereşti. Tu. Că trebuie să fii atentă. Tu. Că să nu mergi singură noaptea pe stradă. Tu. Ca fată, respectiv femeie. Ideea de frică ţi se induce din start, odată cu cea a vinovăţiei. Că dacă e să ţi se întâmple, e şi vina ta, că nu te-ai ferit destul. În primii ani de adolescenţă n-ai voie la petreceri decât cu 1.000 de condiţii şi te prinzi abia peste vreo 10 ani că nu e o pedeasă şi că de fapt toată lumea se teme că eşti în pericol. Pentru că, nu e aşa, ţi se poate întâmpla orice. Ţie, ca fată. Nu lui, ca băiat. El, ca băiat, e protejat din start.

Instinctele sexuale sunt justificate în cazul bărbaţilor, blamabile în cazul femeilor. Ei pot, că sunt bărbaţi. Tu, ca femeie, îi provoci. Şi atunci meriţi. Să nu-mi spuneţi că generalizez, ştiu că generalizez, dar fix la fel e şi generalizarea inversă. Iar noi, noi femeile, trăim cu stigmatul ăsta de la prima fluturare din gene.", a mai scris Maria Coman pe Mothersandthecity.ro.

CITEȘTE ȘI: Virgil Ianțu, reacție uluitoare privind cazul fetei din Vaslui violate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel