Mărgelatu' nu coboară de pe cal când începe să plouă!

captură video
captură video

Câteva rânduri despre telegrama "buclucaşă" menită să-l pună pe marele actor Florin Piersic la colţul ruşinii...

De Ziua Copilului am dat, în online, peste ceva ce nici măcar "copilărie" nu se poate numi. "Copilăriile", fie ele spuse sau scrise, sunt dulci şi curate, au aromă din aia de serafic şi de nevină. Acuzele stimabilei doamne Iulia Popovici nu au nimic de-a face cu joaca de cuvinte, ci cu maliţiozitatea, dorinţa de răzbunare şi poate şi nişte nemulţumiri nestinse undeva pe suflet. Dar da, să te întorci acum în trecut, să răscoleşti sertare cu telegrame-surpriză, să cotrobăi prin poduri ca să zici apoi "Vai, vai, ce urât!" mi se pare copilărie. Şi totuşi... cuvântul are prea mult parfum pentru a-l folosi în dreptul unui năduf de om bosumflat.

Actriţa a publicat o telegramă de felicitare pe care Florin Piersic ar fi transmis-o Elenei Ceaușescu, soția dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, cu prilejul unei zile aniversare. Mesajul a apărut imediat după incidentul din Cluj Napoca unde Florin Piersic ţinea un spectacol (*vezi video la finalul articolului) şi, cum era de aşteptat, a venit însoțit de un comentariu răutăcios (nu "copilăresc"!) la adresa maestrului:

„Înțeleg că marele actor Florin Piersic l-a umplut de zoaie pe un amărât, că-i deranja `programul artistic` cu `cerșeală`. Las și eu aici această frumoasă telegramă de felicitare a dlui Piersic pentru tov. Elena Ceaușescu, spre aducere aminte. Din arhiva lui ANIC cel mic, Mihai Burcea. PS: Nu, trimisul de telegrame nu era obligatoriu, sunt mult mai mulți artiștii care n-au făcut-o decât ceilalți”, a scria Iulia Popovici într-o postare pe Facebook, care a însoțit telegrama.

                                             

În replică, Mihai Mărgineanu a răbufnit tot în online: "Florin Piersic este unul dintre 'asset -urile noastre naționale . Alături de Tudor Gheorghe, I.C. Brătianu, Marin Sorescu, Nikita Stănescu, Phoenix-ul din '72, Adrian Păunescu, Gică Hagi şi mulţi alţii pe care nu-i pomenesc acum din lipsă de timp. Scrisoarea de mai jos este un fals ordinar sau poate fi un fals ordinar care circulă pe net pornit de la oameni care n-au făcut nimic cu viaţa lor fiind ocupaţi să dea cu noroi şi pietre. Şi chiar dacă Florin Piersic ar fi scris şi semnat această scrisoare, sunt sigur că şi eu aş fi făcut la fel în locul lui la vremea şi vremurile acelea" a scris Mihai Mărgineanu pe profilul personal de Facebook.

Jenantă e dezvăluirea sau...?

Am zis iniţial că-mi pare totul o "copilărie", ceva mai mic şi mai jos decât "nimic", de neluat în seamă, de necomentat, un gest care n-ar merita "cântat" nici în presă şi nici măcar la terasă cu prietenii. "Dezvăluirile jenante din trecutul lui Florin Piersic" nu sunt jenante pentru că... nu sunt. 

Florin Piersic nu a greşit cu nimic. E doar un gest de fină atenţie, o expresie plină de curtenie la adresa "primei tovarăşe" din acele vremuri, Elena Ceauşescu, la ceas aniversar. Ce a făcut Florin au făcut şi alţii, artişti emeriţi şi actori la rândul lor. Soţii Ceauşescu erau în plină glorie, ţara le era la picioare, lumea îi ovaţiona, le căutau urmele de paşi, le reconstruiau chipurile din panouri şi cartoane colorate. La aşa vremuri (nefericite, ce-i drept!), aşa obiceiuri.

Florin Piersic nu a sărutat "mâna tiranului", ci doar a dat dovadă de bună creştere, aşa cum fusese învăţat de buna lui mamă pe care a divinizat-o şi a copiat-o de la râs până la respiraţie, din confesiunile actorului în cartea autobiografică lansată anul trecut.

Florin Piersic nu s-a dat bine pe lângă nimeni, nu s-a compromis şi nu a telegrafiat-o pe "tovarăşa academician doctor inginer" de sus, cu ironie, ci de pe aceeaşi treaptă de pe care o făceau toţi în anii cu pricina. "Faimoasa" şi "calomnioasa" telegramă nu e vreun pact semnat cu Securitatea, ci doar un mesaj de La mulţi ani. "Vă adresez felicitări şi vă urez sănătate, fericire şi multă putere de muncă", asta a scris actorul rezident pe atunci pe Strada Brezoianu la nr. 46.

Unde e "nebunia" din cuvintele astea? Unde zgârie? De ce rândurile de mai sus l-ar denigra vreodată pe marele nostru actor? Aţi încercat, bună doamnă! Aţi încercat să ceva, să cumva, dar ştiţi ce? Mărgelatu' nu coboară de pe cal când începe să plouă sau iarba nu mai vrea să fie verde! Aţi văzut filmul, nu?

Florin Piersic ne-a dăruit atât de multe şi a fericit România asta cu atâtea snoave şi atâtea roluri de poveste încât nicio telegramă ieşită acum sau vreodată de la "ascunsa" n-ar reuşi vreodată să-i murdărească fularul roşu şi batista din piept.

Reamintim că tot "scandalul" a început după ce Florin Piersic ar fi insultat un om al străzii care şi-a aşezat şapca pe treptele scenei, cu intenţia de a cerşi bani, moment surprins în clipul de mai jos, viralizat pe Tik Tok:

@florinpiersicoficial #fyp #fypage #florinpiersic #fouryou #viral ♬ sunet original - Florin Piersic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel