Marele pericol al protestelor pro-ruse din Estul Ucrainei

Pro-rușii adunați pe străzile orașelor din Estul Ucrainei protestează la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia, acolo unde sunt masate de mai multe săptămâni trupe ruse, sub pretextul desfășurării de exerciții militare. Guvernul de la Kiev se teme că protestele din Donețk, Harkov sau Lugansk au fost orchestrate subversiv de agenți ruși pentru a justifica o intervenție militară a Rusiei.

Un asemenea scenariu negru îl îngrijorează premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, care crede că Rusia încearcă să destabilizeze Ucraina și, în final, să ordone intervenția militară.

"Un plan anti-ucrainean este în desfășurare, conform căruia trupele străine vor încălca granița și vor captura teritoriu din țară", a declarat Iațeniuk în timpul unei întâlniri guvernamentale, citat de Reuters.

"Nu vom permite asta", a punctat Iațeniuk, care a avertizat în ultimele sale ieșiri publice că va ordona represalii împotriva soldaților ruși care vor încălca granița Ucrainei.

Un grup de manifestanți pro-ruși ai orașului din Estul Ucrainei, Donețk, au declarat independența regiunii față de Kiev, după ce au capturat clădirea administrației locale. Consiliul Regional al Donețk-ului a cerut, printr-o rezoluție, organizarea unui referendum privind viitorul regiunii estice nu mai târziu de 11 mai. La 25 mai au loc alegeri prezidențiale în Ucraina.

Oficiali americani și generali ai armatei SUA au declarat, în urmă cu două săptămâni pentru Wall Street Journal, că aproximativ 50.000 de soldați ruși sunt staționați la granița estică a Ucrainei

NATO apreciază că trupele ruse, dacă vor primi un ordin în acest sens, pot invada Ucraina în trei - cinci zile.

Statele Unite ale Americii spun că nu au primit indicii că soldații ruși și echipamentele militare sunt retrase de la granița Ucrainei, deși diplomația rusă a dat garanții că acest proces este în curs de desfășurare.

Președintele american Barack Obama a declarat, la 20 martie, într-un interviu acordat CBS, că masarea de trupe ruse la granița Ucrainei ar putea fi un indicator că Moscova are planuri adiționale privind Kievul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel