Marea Neagră - Marea Marmara. Turcia a dezvăluit ruta noului canal

Rodica Mitu / 15 ian 2018 / 14:11 Salveaza PDF Comentarii

Luni, Guvernul turc a dezvăluit ruta noului canal navigabil care ar urma să facă legătura între Marea Neagră şi Marea Marmara paralel cu strâmtoarea Bosfor, transmite AFP.

Acest proiect, anunţat prima dată în 2011, este de departe cel mai complex proiect avut în vedere pentru oraşul Istanbul. Autorităţile susţin că acest canal navigabil va reduce presiunile asupra strâmtorii Bosfor care împarte în două Istanbulul şi este una din cele mai aglomerate linii de navigaţie din lume.

Ministrul turc al Transporturilor, Ahmet Arslan, a precizat că lungimea totală a canalului a fost extinsă cu doi kilometri până la 45 de kilometri. Canalul ar urma să înceapă în districtul Kucukcekmece de lângă Marea Marmara, unde există deja un lac interior, se va îndrepta spre rezervorul Sazlidere după care se va termina la Marea Neagră, la nord de localitatea Durusu.

'Coridorul Kucukcekmece-Sazlidere-Durusu a fost ales drept cea mai bună rută pentru canalul Istanbul', a declarat Ahmet Arslan. Potrivit acestuia, lucările de construcţie ar urma să înceapă în acest an, dar nu a oferit detalii legate de date estimată de finalizare sau costul şi modalitatea de finanţare a proiectului. Cu o adâncime de 25 de metri şi o lăţime de 400 de metri, noul canal ar urma să fie integrat cu noi porturi şi centre logistice urmând a include şi trei tuneluri subterane pentru autovehicule.

De asemenea, noul canal ar urma să treacă pe lângă viitorul aeroport internaţional din Istanbul, care, potrivit autorităţilor, ar urma să fie cel mai mare aeroport din lume.

Tranzitat de 160 de nave pe zi

Autorităţile turce susţin că noul canal ar urma să fie tranzitat de 160 de nave pe zi, oferind o alternativă pentru traficul navelor. 'Obiectivul este reducerea riscurilor care pot apărea de pe urma navelor care trec prin Bosfor transportând materiale periculoase. Un alt obiectiv este să creştem atractivitatea Istanbului ca metropolă globală', a spus Ahmet Arslan. Istanbulul are cinci puncte de trecere care fac legătură între Europa şi Asia, trei poduri peste Bosfor şi două tuneluri subterane, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26