Caz Skripal, spion otrăvit. Marea Britanie - Rusia, tensiuni. Corbyn, avertisment din partea laburiștilor

Liderul laburist britanic Jeremy Corbyn a avertizat vineri în legătură cu 'precipitarea' într-un nou război rece cu Rusia înainte de a exista probe concludente privind vinovăţia acesteia în otrăvirea cu un agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal, transmite Reuters.

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că Rusia se află în spatele atacului cu Noviciok împotriva fostului agent dublu, care a trădat serviciilor britanice zeci de spioni ruşi.

Skripal şi fiica sa Iulia se află spitalizaţi în stare critică din data de 4 martie, când au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din apropierea unui centru comercial din Salisbury, în sud-vestul Angliei. Un poliţist britanic se află de asemenea în spital.

După prima folosire cunoscută a unei arme chimice în Europa după Al Doilea Război Mondial, Theresa May a anunţat expulzarea, în termen de o săptămână, a 23 de ruşi despre care a afirmat că lucrează ca agenţi sub acoperire diplomatică la ambasada de la Londra.

[citeste si]

Însă Jeremy Corbyn, care a fost criticat pentru că a avut o abordare mult mai prudentă faţă de acest caz, a susţinut că reacţia pripită înaintea de a avea dovezi, într-o atmosferă înfierbântată, nu este în interesul securităţii naţionale.

'Precipitarea cu mult înainte ca probele să fie strânse de poliţie, într-o atmosferă parlamentară înfierbântată, nu serveşte nici justiţiei, nici securităţii noastre naţionale', a scris laburistul într-un articol găzduit de cotidianul The Guardian.

'Acest eveniment oribil cere, înainte de toate, cea mai aprofundată şi minuţioasă anchetă judiciară', a insistat el.

Laburiștii nu îl sprijină pe Putin

Corbyn a mai afirmat că Partidul Laburist nu îl sprijină pe Putin şi că Rusia ar trebui trasă la răspundere dacă se află în spatele atacului.

'Aceasta nu înseamnă că ar trebui să ne resemnăm în faţa unui 'nou război rece' de escaladare a cheltuielilor militare, conflicte prin interpuşi pe glob şi o intoleranţă de tip mccarthy-ist faţă de dezacorduri', a scris Jeremy Corbyn.

El a sugerat că mafia rusă, căreia i s-a permis să pună piciorul în Marea Britanie, s-ar putea afla în spatele atacului şi a subliniat că Regatul Unit ar trebui să înceteze să mai accepte bani proveniţi din corupţie din fosta Uniune Sovietică.

'Trebuie să încetăm să slujim capitalismul rus de conivenţă în Marea Britanie şi pe miliardarii corupţi care folosesc Londra pentru a-şi apăra averile', a mai notat liderul laburist.

'Suntem de acord cu acţiunea guvernului în legătură cu diplomaţii ruşi, dar măsuri împotriva oligarhilor şi a prăzii lor ar avea un mult mai mare impact asupra elitei Rusiei decât expulzări de retorsiune limitate', a punctat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel